Koliko će nas koštati grejanje: Za struju i 200 evra više, pelet i drva jeftiniji nego lane

Struja i gas su poskupeli, ali će neke potrošače grejanje ove zime koštati manje nego prošle

Potrošači koji se greju na struju moraće ove zime da izdvoje 17.300 dinara više u odnosu na prošlu godinu, a dopunjavanje termoakomulacione peći tokom dana koštaće ih oko 25.100 dinara više nego lane. Računi za gas će onima koji se greju na ovaj energent biti veći za oko 14.000 dinara. Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja, jer će iznositi 59.500 dinara, što je za samo 3.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta, pokazala je ovogodišnja analiza Agencije za energetiku Srbije (AERS).

Oni su računicu bazirali na primeru prosečnog stambenog prostora od 60 kvadratnih metara, koje se zagreva na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno, 180 dana u grejnoj sezoni, za šta je potrebna energija od oko 9.000 kilovat-časova. 

AERS pri analizi troškova energije za grejanje uzima u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže da je prirodni gas i dalje za većinu potrošača ipak jeftiniji od uglja i drveta.

"Njegova upotreba je još komfornija ako se uzme u obzir ceo angažman koji potrošač ima sa drugim energentima oko loženja i pepela. Gas je i dalje najugodniji i najbolji energent, čak i sa poskupljenjem u odnosu na prošlu godinu", kaže Vuletić za RT Balkan.

Cene ogreva, pre svega peleta, ali i drva i uglja, koje su prošle godine bile ekstremno visoke, sada su značajno niže.

"Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, prema cenama iz prve polovine oktobra ove godine, imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, za oko 6.790 dinara po kubiku i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, koštaće ih 56.000 dinara. Značajno veće troškove, 92.500 dinara, će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, sa cenom 9.500 dinara po kubnom metru, i imaju peći niže efikasnosti. navode iz Agencije za energetiku.

Nešto niži troškovi od 84.600 dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Tona peleta je sada oko 33.400 dinara, dok je proše godine bila oko 38.000 dinara.

Troškovi grejanja na ugalj se nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu i iznosiće od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za električnu energiju, 173.000 dinara za lož ulje i 156.000 dinara za propan butan gas.

U odnosu na prethodnu godinu cena uglja nije promenjena, dok su cene ogrevnog drveta manje za oko 11 odsto i peleta su manje za 12 odsto. Cena propan
butan gasa je manja za sedam odsto, kao i cena lož ulja koja je smanjena za osam odsto. Cena prirodnog gasa za domaćinstva je povećana za 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje za oko 27 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Iz Agencije za energetiku poručuju građanima da, ukoliko su u mogućnosti, izoluju stambeni prostor i promene prozore. Za one koji kupuju nove peći i kotlove, savet je da izaberu one koje su energetski što efikasniji.