Ekonomija

Londonska berza neće zabraniti trgovanje ruskim metalom

Navodeći da ne podržavaju ruske akcije u Ukrajini, LME je objavio da ne žele da donose niti nameću bilo kakve moralne sudove širem tržištu
Londonska berza neće zabraniti trgovanje ruskim metalomwww.globallookpress.com © © Bulkin Sergey

Londonska berza metala (LME) odlučila je da ne zabrani nove isporuke ruskog metala pozivajući se na povratni odgovor koji su dobili od metalske industrije da tržišta još uvek prihvataju ruski metal, a neka su i zavisna od njega.

"LME ne bi trebalo da donosi ili nameće bilo kakve moralne sudove širem tržištu", navodi se u dokumentu odluke uz dopunu da ne podržavaju ruske akcije u Ukrajini.

Odluka je odgovor na zvanično pokrenutu raspravu od pre mesec dana iniciranu na zahtev "Alkoa Korp." i drugih velikih zapadnih dobavljača koji su tražili da se trgovanje ruskim metalom izostavi sa londonske berze, obrazlažući da ga veliki broj korisnika izbegava u svojim ugovorima. Odluka LME bila je udarac za velike zapadne proizvođače aluminijuma i trgovce koji su lobirali za zabranu, preneo je "Blumberg".

"Veoma smo razočarani odlukom LME da jednostavno zadrži status kvo. I dalje verujemo da postoji ogroman rizik da ruski metal preplavi skladišta LME i ugrozi pouzdanost njihovih ugovora o aluminijumu", izjavio je predstavnik "Alkoa", najvećeg američkog proizvođača ovog metala.

Londonska berza ne deli mišljenje zapadnih proizvođača.

Ruske zalihe u skladištima LME mogle bi da porastu narednih meseci, jer usporavanje globalnog rasta utiče na opadanje potražnje, ali to ne mora nužno da znači da je tržište neuređeno, naveli su iz ovog svetskog centra za trgovinu obojenim metalima objavljujući odluku.

Uz to, planiraju da po ovom pitanju budu transparentiji i najavljuju da će od januara sledeće godine objavljivati mesečne izveštaje u kojima će biti predstavljeno koliki procenat metala u skladištima je ruskog porekla.

Rusko rudarsko preduzeće "United Co. Rusal International PJSC" insistiralo je da nema planove da plasira velike isporuke na londonskoj berzi, dok su asocijacije, koje okupljaju hiljade evropskih preduzeća, upozorile prošlog meseca da bi zabrana ili državno nametanje sankcija ili tarifa bile "neposredna i životna pretnja" evropskoj aluminijumskoj industriji.  

U konačnom bilansu rasprave, da stanje ostane onakvo kakvo jeste, tačnije da se ne uvodi zabrana, u pisanim odgovorima LME izjasnilo se 22 njih, dok je 17 podržalo izbacivanje ruskog metala sa berze. Manje od četvrtine odgovora stiglo je od potrošača metala, dok su većinu činili prodavci, banke i proizvođači. 

Po objavljivanju odluke, LME je bila zatvorena, ali su akcije američkih proizvođača aluminijuma pale posle ove vesti.

Odluka londonske berze u skladu je sa onima koje su već doneli neki njihovi konkurenti, koji su takođe odustali od zabrane, poput "CME Grup Inc" ili "Fastmarketsa", koji se bavi procenama kretanja cena metala.

Cene metala skočile su poslednjih nedelja dok su trgovci procenjivali kakva će biti odluka LME, ali i ona američke vlade koja razmatra mogućnosti poput sankcija ili uvođenja tarifa na ruski aluminijum.

Odluka londonske berze objavljena je u danu kada je cena aluminijuma porasla za 5,9 odsto, u najvećem dnevnom skoku od 2009. godine, dok je bakar dostigao najviši nivo od juna.

Iako se najveći deo svetskog metala prodaje i plasira bez toga da bude isporučen u skladišta LME, moguća zabrana imala bi uticaj na celokupnu metalsku industriju.

Pojedini ugovori između proizvođača, kupaca i potrošača podrazumevaju da metal ispunjava uslove da može da se isporuči i LME, a sličan uslov imaju i banke. Trgovi se takođe oslanjaju na to da metal mogu da isporuče LME kada koriste ugovore sa berzom za zaštitu svojih fizičkih zaliha.

 

image