Ekonomija

Bajatović o odluci Bugarske da dodatno oporezuje ruski gas: Strašna situacija, prekršena su pravila

Bugarska bi za tranzit gasa gasovodom "Balkanski tok" kroz tu zemlju mogla da prihoduje milijardu evra godišnje
Bajatović o odluci Bugarske da dodatno oporezuje ruski gas: Strašna situacija, prekršena su pravila© Antonio Ahel/ATAImages

Postoji mogućnost da poskupljenje gasa koje se očekuje od novembra bude veće od 10 odsto, kako je prethodno poručio direktor javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović.

Na ovu odluku utiče namera Bugarske da poveća takse za tranzit gasa gasovodom "Balkanski tok" kroz tu zemlju, što bi moglo da uzdrma Srbiju, ali i Mađarsku koje tvrde da će to dodatno oporezivanje "dramatično" povećati cenu gasa koja im se isporučuje.

"Da li bi se (plaćanje takse) odrazilo na potrošače u Srbiji, zavisi od toga šta Vlada Srbije proceni. Nećemo gledati samo cenu gasa, već i privredni rast, radna mesta, da li može stanovništvo to da plati", objasnio je Bajatović.

On je dodao da je povećanje tranzitne takse koju je Bugarska uvela prošle nedelje, a koja je stupila na snagu 13. oktobra, "strašna situacija za celu jugoistočnu Evropu".

"Time su prekršena sva tržišna pravila i uvedena diskriminatorna mera i ispada da potrošači u Srbiji i Mađarskoj treba da pune bugarski budžet", rekao je direktor Srbijagasa.

Procene su da bi ta država od taksi prihodovala milijardu evra godišnje.

Srbija i Mađarska najavile su da će tražiti zajednički odgovor Bugarske i Evropske unije (EU).

Premijer Bugarske Nikolaja Denkova, ipak tvrdi, da cilj novih taksi nije povećanje cena gasa za Srbiju i Mađarsku, već smanjenje profita "Gasproma".

"Bugarska ima pravo da uvede taksu na uvoz i tranzit ruskog gasa", rekao je Denkov preneo je bugarski servis RSE.

Bugarska ne uvozi gas iz Rusije od aprila 2022. nakon što je odbila zahtev Moskve da taj energent plaća u rubljama dva meseca od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, ali je ostala kao tranzitna zemlja za ruski gas do Srbije, Mađarske i drugih država Evrope.

image