Rast cena maslinovog ulja povećao je cenu tradicionalnih italijanskih i španskih jela.
Prema mesečnim "Blumbergovim" indeksima pice i paelje, koji pokazuju koliko italijanska i španska domaćinstva troše na pripremu ovih jela, cena sastojaka za picu "margarita" porasla je u septembru za 8,2 odsto na godišnjem nivou, dok je cena za pravljenje paele skočila za 20,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Dok je ukupna inflacija u obe zemlje bila znatno ispod ovih nivoa, sa 5,6 odsto u Italiji i 3,3 odsto u Španiji, cena ključnog sastojka raste. U Italiji je maslinovo ulje poskupelo za 43 odsto prošlog meseca u odnosu na godinu ranije, dok je u Španiji poskupelo još više – za 67 odsto na godišnjem nivou, uprkos tome što je ta zemlja najveći svetski proizvođač i izvoznik ovog proizvoda.
Globalne cene maslinovog ulja dostigle su rekordne vrednosti prošlog meseca, premašivši 8.900 dolara po toni i otprilike udvostručivši se u odnosu na prošlu godinu zbog izuzetno suvog vremena na Mediteranu, gde se proizvodi dve trećine svetske proizvodnje maslinovog ulja.
Suša je štetila usevima, kao i dovela do širenja štetočina i bolesti. U svom septembarskom izveštaju, Ministarstvo poljoprivrede SAD revidiralo je svoju prognozu globalne proizvodnje maslinovog ulja za 2022-23. na 2,5 miliona tona, četvrtinu niže i od prethodne godine i od petogodišnjeg proseka, podseća RT internešenel.
Evropska komisija je takođe prošle nedelje upozorila da će cene maslinovog ulja verovatno ostati povišene još jednu sezonu.