"Od lošeg ka još gorem": Da li je recesija već stigla u evrozonu?

Aktivnosti privatnog sektora u evrozoni započele poslednje tromesečje sa još jednim sumornim prikazom, što ukazuje na to da bi privreda regiona mogla biti u recesiji

Ekonomski pad u evrozoni se produbio na početku četvrtog kvartala, saopštio je danas "Markit ekonomiks" navodeći da je, prema preliminarnoj proceni, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u oktobru pao na 46,5 poena sa septembarskih 47,2 poena. 

"Blumberg" piše da su aktivnosti privatnog sektora u evrozoni započele poslednje tromesečje sa još jednim sumornim prikazom, što ukazuje na to da bi privreda regiona mogla biti u recesiji.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti. U evrozoni je zabeležen već peti mesec kontrakcije zaredom.

Kako se navodi na sajtu kompanije "Es end Pi global", PMI u sektoru usluga je u oktobru pao na 47,8 poena sa septembarskih 48,7 poena, dok je PMI u proizvodnji pao na 43,0 poena u odnosu na septembarskih 43,4 poena.

"Situacija u evrozoni je sve gora. Proizvodnja je u padu već 16 meseci zaredom, a usluge tri poslednja meseca. Sve u svemu, ovo ukazuje na još jedan kvartal slabih rezultata", rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

On je naveo da ga ne bi iznenadilo da evrozona u drugoj polovini godine bude u blagoj recesiji nakon dva uzastopna kvartala negativnog rasta.

Ekonomija regiona se suočava sa nekoliko prepreka, uključujući kampanju povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke i usporavanje globalne aktivnosti. Rast cena energije kao rezultat sukoba na Bliskom istoku rizikuje da dodatno zakomplikuje situaciju.

"Banke u zoni evra dodatno su pooštrile kreditne standarde u trećem kvartalu zbog rasta kamatnih stopa i pogoršanja ekonomske situacije", saopštila je ECB danas u svojoj kvartalnoj Anketi o kreditiranju banaka.

Podaci za treće tromesečje — koji treba da budu dostavljeni za nedelju dana — verovatno će pokazati da je proizvodnja u evrozoni smanjena za 0,1 odsto u tom periodu, prema procenama koje je sastavio "Blumberg".

Prerano da se proglasi pobeda nad inflacijom

Ta ekonomska slabost bi mogla da bude usredsređena na sastanak zvaničnika ECB ove nedelje u Atini. Nakon rekordnog ciklusa pooštravanja od 10 uzastopnih povećanja kamatnih stopa, kreatori politike su naznačili da će ih zadržati na trenutnom nivou neko vreme.

"Podaci ukazuju na još jednu recesiju u Nemačkoj i potvrđuju široko rasprostranjeno mišljenje da će i ona pretrpeti celogodišnju kontrakciju. Proizvodnja nastavlja da opada velikom brzinom, a aktivnost u sektoru usluga, koja je porasla prošlog meseca, ponovo je pala u crveno", kaže de la Rubija.

U Francuskoj se proizvodna aktivnost smanjivala bržim tempom zbog slabe tražnje, a indeks očekivanja u sektoru pao je na najniži u poslednje tri i po godine, a oporavak nije ni na vidiku. 

U međuvremenu, francuski podaci o cenama pokazali su da je prerano da zvaničnici ECB proglase pobedu nad inflacijom.

"Indeksi cena su na opasnoj teritoriji. Tempo povećanja cena inputa porastao je drugi mesec zaredom usred rasta cena goriva i izveštaja o kontinuiranim pritiscima na plate", rekao je Norman Libke, ekonomista Hamburške komercijalne banke.