Ekonomija

Gradsko stambeno: Liftovi u Beogradu stari pola veka, iako im je radni vek 25 godina

U sistemu "Gradskog stambenog" je oko 6.300 liftova, od kojih su neki stari i više od 60 godina. Za remont i nabavku novih potrebni milionski iznosi
Gradsko stambeno: Liftovi u Beogradu stari pola veka, iako im je radni vek 25 godinawww.globallookpress.com © Svetlana Vozmilova

Liftovi u prestonici su u proseku stari pola veka, iako im je radni vek 25 godina, upozoravaju iz beogradskog Javnog preduzeća "Gradsko stambeno". 

"Prosečna starost liftova u našoj prestonici je oko 43 godine, a radni vek je oko 25 godina, to se uzima za evropski i svetski prosek. Činjenica da imamo i dalje mnoge liftove koji su stari 50, 60, pa i više godina, neke konstrukcije su i iz 30-ih godina prošlog veka", izjavio je za Tanjug Igor Ćurčić, iz JP "Gradsko stambeno".

On je istakao da "Gradsko stambeno" daje sve od sebe da obezbedi iskusne majstore i da ulaže napore da liftove održava u bezbednom i funkcionalnom stanju iako su mnogi od njih već odavno bili "zreli" za remont ili zamenu novim. Kada je reč o kvarovima, on je naveo da je dnevni prosek između 20 i 30 prijava kvarova, što treba uzeti sa rezervom, jer kada budu vremenske neprilike, voda ulazi u liftove, dok ih leti bude manje.

image