Jelen: Neke sankcije Rusiji mogle bi da ostanu i posle mirovnih pregovora

U kontekstu mirovnih razgovora, prilagođavanje sankcija bio bi moguć i odgovarajući potez, ali s obzirom na sve što se dogodilo, neke bi i ostale, rekla je američka ministarka finansija

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da će neke sankcije Rusiji, koje su joj uvele Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici, verovatno ostati i posle eventualnih mirovnih pregovora sa Ukrajinom.

Mogući pregovori doveli bi do preispitivanja sankcija ruskoj ekonomiji, preneo je "Vol strit džornal".

"Rusija se nimalo nije potrudila da učestvuje u pregovorima sa Ukrajinom ni pod jednim uslovom prihvatljivim za Ukrajinu. Pretpostavljam da bi u kontekstu mirovnih pregovora, prilagođavanje sankcija bio moguć i odgovarajući potez", rekla je Jelen u intervjuu koji je dala po dolasku u Indoneziju, gde prisustvuje samitu G20.

S obzirom na sve što se dogodilo, neka ograničenja ruskoj ekonomiji verovatno bi ostala, dodala je Jelen.

Američka ministarka finansija zalagala se, između ostalog, za uvođenje ograničenja cene ruske nafte, a tačka sporenja bila je kako zemlje Evropske unije planiraju da sprovedu ovu meru. Preliminarnom odlukom EU, donetom u oktobru, kaznene mere su proširene na isporuku, ali i osiguranje i finansiranje.

Prema toj odluci brodovi koji prevoze rusku naftu koja podleže ograničenju cene izgubili bi pristup evropskim lukama i za buduće isporuke nafte, bez obzira da li je ona ruska ili ne. Takve kaznene mere zabrinule su zvaničnike SAD, koji su za to da se ograničenja malo popuste kako bi preduzeća prihvatala da isporučuju rusku naftu, što smatraju neophodnim kako bi se zaštitilo svetsko tržište od skoka cena nafte ove zime.

Jelen je rekla da je razgovarala sa evropskim kolegama o olakšavanju isporuka i implementaciji odluke o ograničenju cena ruske nafte i da se nada da su našli razumno rešenje.  

Centralno pitanje u vezi sa ograničenjem cene nafte koje brine zapadne saveznike je da li će Rusija prekinuti izvoz ovog energenta kako bi uzvratila na pokušaje Zapada da diktira cenu ovog njenog važnog proizvoda. Ruski zvaničnci su rekli da neće prodavati naftu pod uslovima ograničavanja njene cene.

"Ako Rusija namerno prekine izvoz nafte, SAD će preduzeti određene korake, poput povlačenja nafte iz svojih strateških rezervi. Mislimo da će ograničavanje cene nafte funkcionisati i da imamo i mogućnost oslanjanja na naše strateške rezerve", rekla je Jelen.