Veliko interesovanje za zapošljavanje mladih: Produžen rok za prijavu za projekat "Moja prva plata"

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara

Imajući u vidu izuzetno veliku zainteresovanost poslodavaca i nezaposlenih mladih za učešće u programu "Moja prva plata", procenjeno je da je u interesu svih učesnika da se definišu novi rokovi po fazama realizacije programa "Moja prva plata", saopštila je danas Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Tako će prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje slobodnih radnih pozicija biti produženo do 7. novembra.

Prijavljivanje nezaposlenih mladih za učešće u programu biće realizovano od 13. novembra do 6. decembra, dok će se proces izbora kandidata od strane poslodavaca odvijati od 7. do 22. decembra.

Na portalu "Moja prva plata" najkasnije do 29. decembra biće objavljena konačna lista poslodavaca sa brojem izabranih izvršilaca na oglašenim radnim pozicijama. Zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze, biće sprovedeno od 1. do 19. januara naredne godine.

Sprovođenje programa "Moja prva plata" mora početi u navedenom roku od 1. do 19. januara naredne godine.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Podsetimo, planirano je da se u program "Moja prva plata" u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih, koji imaju do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.