Ekonomija

Kanada skliznula u recesiju

Privredni rast ugrozile visoke kamatne stope, inflacija, šumski požari i suša
Kanada skliznula u recesijuwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Kanadska ekonomija je u avgustu zastala i verovatno u trećem kvartalu skliznula u plitku recesiju, što bi prema Rojtersu mogao biti pokazatelj kako je na nju uticalo 10 povećanja kamatnih stopa koje je od prošle godine uvodila centralna banka.

S obzirom na to da je privreda posrnula sporije nego što je Banka Kanade prognozirala prošle nedelje, analitičari uveravaju nema potrebe da se stope ponovo povećavaju sa pet odsto, što je maksimum u 22 godine. Kanadski dolar je blizu najslabijeg nivoa u godini.

Avgustovski rezultat bio je, inače nešto niži od prognoziranog rasta od 0,1 odsto na mesečnom nivou. Julski BDP otišao u minus, saopštila je kanadska statistika.

"Da li je privreda već u recesiji ili ne, manje je važno od činjenice da će zaostali uticaji monetarne politike verovatno značajno umanjiti ekonomsku aktivnost koja napreduje", kaže ekonomista Tijago Figueiredo i dodaje da očekuje da će privreda još više ući u recesiju 2024. godine.

Statistička agencija je saopštila da su visoke kamatne stope, inflacija, šumski požari i suša ugrozili privredni rast u avgustu. 

Guverner Banke Kanade Tif Maklem rekao je nakon prošlonedeljne odluke o stopi da možda neće biti potrebe za još jednim njenim povećanjem ako se inflacija ohladi u skladu sa očekivanjima centralne banke.

"S obzirom na činjenicu da Kanada tek treba da oseti pun uticaj prethodnih povećanja kamatnih stopa, još uvek postoji veći rizik od pada privrede", upozorava makro strateg državne banke Benjamin Reices.

Tržišta novca predviđaju otprilike 90 odsto šanse da centralna banka kamatne stope neće dirati ni prilikom sledeće objave politike u decembru.

Kanadski proizvodni sektor pao je, inače za 0,2 odsto, povučen trećim uzastopnim mesecom pada u proizvodnom sektoru.

Sektor za proizvodnju usluga zabeležio je rast od 0,1 odsto što je bilo, delimično zahvaljujući trgovini na veliko i podsektorima transporta i skladištenja.

image