Ekonomija

OPEK: Novo smanjenje prognoze tražnje za naftom

Saudijska Arabija je ranije saopštila da je smanjenje neophodno zbog rastuće kamatne stope na Zapadu i oslabljene globalne ekonomije
OPEK: Novo smanjenje prognoze tražnje za naftomwww.globallookpress.com © © Pavlo Gonchar

OPEK je u ponedeljak smanjio prognozu rasta globalne potražnje za naftom za 2022. po peti put od aprila, i dodatno smanjio prognozu za sledeću godinu, navodeći kao razlog sve veće ekonomske teškoće, uključujući visoku inflaciju i rastuće kamatne stope.

Potražnja za naftom u 2022. će porasti za 2,55 miliona barela dnevno, ili za 2,6 odsto, saopštila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) u svom mesečnom izveštaju, što je za 100.000 barela dnevno manje u odnosu na prethodnu prognozu, prenosi Rojters.

"Svetska ekonomija ušla je u period velike neizvesnosti u četvrtom kvartalu 2022. godine", navodi se u izveštaju OPEK-a.

Džo Bajden kritikovao odluku kao kratkovidu

Kako se dodaje u izveštaju, ovi rizici uključuju visoku inflaciju, monetarno pooštravanje uslova centralnih banaka, visok nivo državnog duga u mnogim regionima, pooštravanje uslova na tržištu rada, kao i postojeća ograničenja u lancima snabdevanja.

Ovaj izveštaj prethodi sastanku zemalja OPEK+, koji će se održati 4. decembra. Kako je rekao ministar energetike Saudijske Arabije, ova grupa zemalja, koja je nedavno smanjila proizvodnju, ostaće i dalje oprezna u vezi s tim.

Za oktobar, kada su cene nafte pale zbog zabrinutosti od recesije, grupa je smanjila proizvodnju za oko 100.000 barela dnevno.

Saudijska Arabija je ranije saopštila da je poslednje smanjenje neophodno zbog rastuće kamatne stope na Zapadu i oslabljene globalne ekonomije. Predsednik SAD Džo Bajden kritikovao je ovu odluku kao "kratkovidu."

image