Proizvodnja u Rusiji i dalje u ekspanziji: I optimizam privrednika raste

Na rast ruskog PMI je pozitivno uticala domaća potražnja, kao i proširenje proizvodnje i povećanje broja novih narudžbina, navode iz kompanije "Es end Pi global"

Proizvodnja u Rusiji je u oktobru malo usporila u odnosu na prethodni mesec, ali je i dalje u stanju ekspanzije, saopštio je danas "Markit ekonomiks", navodeći da je indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji u oktobru pao na 53,8 poena sa septembarskih 54,5 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, rast ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu kompanije "Es end Pi global", na rast ruskog PMI je pozitivno uticala domaća potražnja, kao i proširenje proizvodnje i povećanje broja novih narudžbina.

"Inflatorni pritisci su bili osetni i u oktobru, pošto su troškovi inputa i prodajne cene značajno porasli", dodaje se u saopštenju.

Ruski proizvođači, podstaknuti rastom domaće tražnje, očekuju da će proizvodnja i nadalje rasti, a njihov optimizam je najveći u poslednja tri meseca.