Šolc: Diverzifikacija ne znači raskidanje veza sa Kinom

Rešavanje globalnih problema nije moguće ukoliko dođe do raskidanja odnosa sa Pekingom, naglasio nemački kancelar

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je nemačke poslovne lidere da bi trebalo da procene rizike i izbegnu preteranu zavisnost od Kine, u trenutku kada njegova vlada pokušava da proširi poslovne odnose sa državama u Aziji, prenosi "Blumberg".

Šolc je na poslovnoj konferenciji u Singapuru izjavio da njegova vladajuća koalicija trenutno razmatra novu strategiju nacionalne bezbednosti, koja uključuje smanjenje "rizičnih i jednostranih veza zavisnosti" u oblastima koje uključuju sirovine i tehnologiju.

"Diverzifikacija čini naše kompanije manje ranjivim, a naše ekonomije stabilnijim i sigurnijim", rekao je Šolc tom prilikom.

"Diverzifikacija, međutim, ne znači raskidanje veza", dodao je on. "Ta razlika veoma je značajna u trenutku kada koncepti kao što je selidba proizvodnje bliže našim zemljama, deglobalizacija i samodovoljnost postaju sve popularniji", naglasio je nemački kancelar.

Vladajuća koalicija u Nemačkoj pojačala je svoje napore da što pre pronađe alternativna tržišta za svoje proizvode, nakon što je izbijanje sukoba u Ukrajini pokazalo opasnosti od ekonomske zavisnosti, naglašava "Blumberg".

Odluka Moskve da ograniči izvoz gasa u zemlje Evropske unije navela je članice ovog bloka da preispitaju svoju spoljnotrgovinsku saradnju sa Kinom, navodi američki portal.

Šolc i ministar ekonomije Robert Habek imali su, zajedno sa predstavnicima velikih nemačkih preduzeća, odvojene susrete sa delegacijama Vijetnama i Singapura, pre nego što je kancelar otputovao u Indoneziju na Samit G20.

"Naravno, Kina će ostati značajan poslovni i trgovinski partner", rekao je Šolc na konferenciji. "I znam da mnogi od vas ovde dele to mišljenje. Ali potrebno je dvoje da bi se igrao tango", zaključio je nemački kancelar.

Šolc i Habek iskoristili su svoje govore na Pacifičkoj konferenciji nemačkog biznisa kako bi lobirali za uspostavljanje bližih ekonomskih  veza između Nemačke i zemalja u regionu.

"Deglobalizacija nije opcija za bilo koga od nas", rekao je Šolc. "Od borbe protiv klimatskih promena, preko svetske zdravstvene krize, nedostatka hrane do transformacije ka klimatski neutralnim privredama, inovacije su ključ za rešavanje svih obih globalnih izazova. Trgovinske barijere bi, međutim, dovele do više takmičenja i manje inovacija", izjavio je Šolc.

Sa druge strane, Habek je bio nešto oštriji, naglasivši da, iako raskidanje ekonomskih veza nije preporučljivo, ono bi moglo da postane obavezno ukoliko "neko od partnera napusti sistem međunarodnih odnosa – kao što je to Rusija uradila sa invazijom na Ukrajinu."

"Raskidanje veza nije sinonim sa diverzifikacijom", dodao je on. "One su zapravo potpuno drugačije. Kod prvog je reč o raskidanju, a kod drugog o izgradnji novih veza", zaključuje Habek.