Cene hrane u Finskoj divljaju

Helsinki se suočava sa najvećim poskupljenjem namirnica u poslednjih 27 godina

Cene hrane u Finskoj prošlog meseca su zabeležile najveći rast od 15,7 odsto na godišnjem nivou, izvestio je TASS, pozivajući se na najnovije podatke koje je objavio statistički centar te zemlje.

Takav porast cena, navodno najveći od kada je Finska pre 27 godina pristupila Evropskoj uniji, pripisuje se povećanju cena đubriva i energenata koje su izazvali pandemija koronavirusa i sukob u Ukrajini.

I čitava EU suočava se sa naglim porastom cena energenata i rekordnom inflacijom.

Najveći skok cena zabeležen je kod osnovnih namirnica poput brašna, jaja, kafe i putera.

Tako je na primer brašno poskupelo za dramatičnih 46 odsto, dok su cene ostalih prehrambenih proizvoda porasle za više od 30 procenata.

"Cene će nastaviti da rastu do kraja ove i prve polovine naredne godine", rekao je profesor istraživanja na Institutu za prirodne resurse Finske Jirki Niemi.

Preliminarni podaci Evrostata objavljeni pre dve nedelje pokazali su da je u oktobru inflacija u Finskoj porasla na 8,3 odsto, što je najniža stopa među državama članicama EU posle Malte.

"Eurostat" je izvestio i da je cena kafe u EU u proseku porasla za skoro 17 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je Finska  sa skokom cena od 40 odsto za 12 meseci, prednjačila na listi.