Ekonomija

Američki mediji: Orban bi da izbaci strane supermarkete iz Mađarske

Vlada Mađarske ograničila je cene osnovnih prehrambenih proizvoda, povećala poreske stope za velike maloprodajne lance i usvojila zakon po kome država daje hranu u dobrotvorne svrhe 48 sati pre isteka roka trajanja
Američki mediji: Orban bi da izbaci strane supermarkete iz MađarskeGetty © Sean Gallup / Staff

Premijer Mađarske Viktor Orban je u sredu proširio ograničenje cena za osnovne prehrambene proizvode, što je potez koji će verovatno najviše pogoditi strane maloprodajne trgovce koji se već bore sa nizom mera koje su uvedene tokom prošle godine, piše "Politiko".

Kako piše američki medij, prvo je u decembru 2021. godine, usled velike inflacije cena hrane, Mađarska usvojila zakon kojim se supermarketi sa prihodima od prodaje iznad 100 milijardi forinti (250 miliona evra) obavezuju da predaju prehrambene artikle u dobrotvorne svrhe 48 sati pre isteka roka trajanja.

Nakon toga, Budimpešta je naredila ograničenje cena za šest osnovnih prehrambenih proizvoda, uključujući šećer, brašno i pileća prsa i, koristeći hitna ovlašćenja, povećala poreske stope za velike maloprodajne lance sa 2,7 odsto na 4,1 odsto.

Sve firme koje podležu novim pravilima, između ostalih nemački "Aldi" i "Lidl", austrijski "Špar" i britanski "Tesko", su strane.

Kako piše "Politiko" pod naslovom "Kako Viktor Orban istiskuje strane supermarkete iz Mađarske", nekoliko lokalnih prodavaca prehrambenih proizvoda, uprkos dostizanju praga od 100 milijardi forinti, mogu zaobići porez i druge mere budući da posluju po sistemu franšize. 

"Ono što se trenutno dešava nije ništa manje nego namerno izbacivanje određenih preduzeća sa tržišta", rekao je predstavnik jednog pogođenog trgovinskog lanca za "Politiko", dodajući da je "jednostavno nemoguće profitabilno poslovati na održiv način u okolnostima koje je nametnula Vlada Mađarske."

U pomoć da pritekne Evropska komisija

Predstavnik je pozvao Evropsku komisiju da interveniše, prenosi "Politiko".

"Zakon koji uvodi Mađarska je protivan osnovnim principima na kojima se zasniva unutrašnje tržište EU", rekao je predstavnik koji je želeo da ostane anoniman.

Mere koje je uvela Vlada Mađarske su odgovor na rastuću inflaciju i sve veće cene hrane u toj državi.

Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da je nedavno ograničenje cena deo njegovog plana da prepolovi inflaciju, koja je u oktobru dostigla 21,1 odsto, a očekuje se da će dostići 25 odsto do kraja godine. 

Ipak, kako prenosi "Politiko", pojedini članovi Orbanove vlade nisu krili svoje ambicije da međunarodne prodavce hrane stave pod lokalno vlasništvo.

"Moramo da povećamo udeo domaćeg vlasništva u sektoru građevinskog materijala i maloprodaji hrane", rekao je u maju ministar za ekonomski razvoj Mađarske Martin Nađ.

Kako piše američki list, Orban od 2010. nastoji da ključne sektore, uključujući bankarstvo, građevinarstvo i energetiku, stavi pod veću kontrolu Mađarske.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač nije odgovorio na zahtev za komentare o novom ograničenju, ali je u ranijem saopštenju rekao da je ograničavanje posledica sankcija koje je EU uvela Rusiji.

"Rat Rusije i Ukrajine i pogrešne sankcije u Briselu doveli su do energetske krize i visoke inflacije širom Evrope... Zbog toga je Vlada Mađarske odlučila da uvede i zadrži gornje granice cena".

image