Ekonomija

U Nemačkoj 2,6 miliona nezaposlenih - a od jesenjeg skoka zaposlenosti neće biti ništa

Nemačka ekonomija stagnira već dobrih godinu dana, poručuje direktorka nemačke Savezne agencije za zapošljavanje Andrea Naels
U Nemačkoj 2,6 miliona nezaposlenih - a od jesenjeg skoka zaposlenosti neće biti ništawww.globallookpress.com © Frank Hoermann / SVEN SIMON

Broj nezaposlenih ljudi u Nemačkoj iznosio je 2,607 miliona u septembru, što je za oko 165.000 više u odnosu na isti mesec prošle godine, objavila je nemačka Savezna agencija za zapošljavanje.

Stopa nezaposlenosti u najvećoj ekonomiji EU sada iznosi 5,7 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na prethodni mesec.

Ipak, u Nemačkoj nije došlo do jesenjeg skoka zaposlenosti - za razliku od prošle godine, kada se između septembra i oktobra broj zaposlenih povećao za 43.000, ove godine rast zaposlenosti u istom periodu iznosi svega 20.000, piše "Špigl".

"Nemačka ekonomija stoji u mestu već dobrih godinu dana", rekla je direktorka Savezne agencije za zapošljavanje Andrea Naels o posrnuloj privredi.

"Nakon mnogo vremena, to nije bez vidljivih posledica po tržište rada. Ali ako pogledamo ekonomske parametre, ono se još i dobro drži", dodala je ona.

Tržište rada tradicionalno ojača početkom jeseni, delimično i zbog povratka radnika nakon letnjih odmora. Obuke i drugi obrazovni programi takođe počinju, a profesori u učitelji se vračaju u škole.

Potražnja za radnicima takođe ostaje visoka. U oktobru, bilo je nepopunjeno 749.000 radnih mesta, što je oko 98.000 manje nego pre godinu dana, navodi "Špigl".

image