Japanska privreda u neočekivanom problemu

Treća ekonomija sveta na putu ka recesiji, pad vrednosti jena u odnosu na dolar

Japanska ekonomija je neočekivano zabeležila pad - prvi u poslednjih godinu dana, prenosi Bi-Bi-Si. Pad japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u tromesečju jul-septembar iznosio je 1,2 odsto na godišnjem nivou.

Usporavanje globalne ekonomije i inflacija uticali su na japansku ekonomiju. Slab jen je doveo do poskupljenja uvoznih proizvoda, a građani su smanjili potrošnju.

Japan se ove godine bori i sa problemom pada vrednosti domaće valute u odnosu na američki dolar.

Jen je prošlog meseca pao na 32-godišnji minimum u odnosu prema dolaru. To je svu uvoznu robu, od nafte do hrane, učinilo skupljom za japanska preduzeća i domaćinstva. 

Na pad jena poslednjih meseci je uticala divergencija između monetarne politike Japana i SAD.

Američke Federalne rezerve su od marta podizale svoju kamatnu stopu zbog inflacije u SAD. U isto vreme je Banka Japana je zadržala svoju kamatnu stopu ispod nule.

Usled toga, manja je potražnja za valutama zemalja sa nižim kamatnim stopama, pa opada i njihova vrednost.

Ipak, ekonomisti se nadaju da će Japan, koji je treća najveća svetska ekonomija, izbeći recesiju.

Nobuko Kobajaši iz konsultantske firme za globalnu strategiju EY smatra da je pad jena dobra vest za japanske kompanije koje prodaju svoju robu u inostranstvu.

"Za one koji opslužuju prekookeanska tržišta, profit preračunat u jenima raste zbog jeftinijeg jena. Dakle, automobilski i elektronski sektori imaju koristi od slabijeg jena", smatra Kobajaši.