Volstrit pao nakon poruka šefa američkih Federalnih rezervi

Posle izjave Džeroma Pauela da je inflacija i dalje visoka i da bi centralna banka mogla dodatno da zaoštri monetarnu politiku, nakon višednevnog rasta počeli su da padaju berzanski indeksi

Na Volstritu je u četvrtak prekinut višednevni rast berzanskih indeksa, nakon što je predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel poručio da je inflacija i dalje visoka i da bi centralna banka mogla dodatno da zaoštri monetarnu politiku.

Dau Džons oslabio je 0,65 odsto, na 33.891 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 odsto, na 4.347 bodova, a Nasdak indeks 0,94 posto, na 13.521 bod, preneo je Rojters.

Nakon osam dana rasta S&P 500 indeks je u četvrtak pao jer je ulagače pokolebao predsednik FED-a Džerom Pauel, koji je kazao da je moguće dalje zaoštravanje monetarne politike.

Na skupu Međunarodnog monetarnog fonda Pauel je kazao da je zadovoljan zbog slabljenja inflacije, ali da nije siguran da je FED učinio dovoljno.

"FED je odlučan da postavi dovoljno restriktivnu monetarnu politiku kako bi spustio inflaciju na ciljani nivo. Nisam siguran da smo to do sada postigli", kazao je Pauel, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Do Pauelovog govora indeksi su stagnirali, a potom pali.

"Pauel je zauzeo čvrst stav. Poručio je tržištu da borba protiv inflacije još nije dobijena i ako će to ekonomska situacija zahtevati, neće oklevati da dodatno poveća kamate", objašnjava ekonomista u preduzeću "Spartan kapital sekjuritis" Piter Kardilo.

Početkom novembra Volstrit je snažno porastao, zahvaljujući uverenju ulagača da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamata.

Međutim, poslednjih dana trguje se oprezno jer su, osim Pauela, i mnogi drugi zvaničnici FED-a poručili da je moguće još jedno povećanje kamata, s obzirom na to da je inflacija i dalje znatno viša od ciljanog nivoa od dva odsto.

Uprkos tim porukama, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi. Ali procenjuju da bi FED mogao zadržati kamate na povišenim nivoima duže nego što se pre očekivalo.