Ekonomija

Sijarto: "Družba" može uskoro da bude ponovo pokrenuta

Naftovod nije pretrpeo oštećenja, kvar je na energetskom postrojenju i biće ga mnogo lakše i brže popraviti, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova
Sijarto: "Družba" može uskoro da bude ponovo pokrenutawww.globallookpress.com © © Tomas Tkacik

Isporuke naftovodom "Družba" mogu biti ponovo pokrenute za kratko vreme jer nema većih oštećenja na infrastrukturi, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

U video obraćanju objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici Sijarto je naveo, kako je preneo Rojters, da su ohrabrujuće vesti da prema trenutnim informacijama naftovod nije oštećen, osim jednog dela energetskog postrojenja koje upravlja naftovodom.

"Popravka toga je jednostavnija nego da je oštećen sam naftovod. To se može obaviti u kratkom vremenskom roku, u zavisnosti od oštećenja koja će biti otkrivena tokom popravke", rekao je Sijarto.

Dodao je i da Mađarska ima rezerve nafte za nekoliko meseci i da snabdevanje zemlje nije ugroženo.

Portaprol "Transnjefta" Igor Demin rekao je TASS-u da Ukrajina ne namerava da danas pusti naftu kroz "Družbu" u pravcu Mađarske.

Demin je dodao da nema dalje informacije o tome kada će isporuke preko naftovoda biti ponovo pokrenute, ističući da ih je ukrajinska strana obavestila da je prekinula isporuke nafte ka Mađarskoj zbog pada napona.

Mađarska naftna kompanija "Mol" saopštila je ranije da ih je ukrajinski partner obavestio da je ruska raketa u blizini granice sa Belorusijom pogodila trafo stanicu koja snabdeva strujom pumpnu stanicu, što je izazvalo prekid u isporukama nafte kroz naftovod.  

 

image