Dolar izgubio svoj sjaj: Trgovina između Rusije i Kine u juanima i rubljama

Potpredsednik ruske vlade kaže da se 95 odsto trgovine između Moskve i Pekinga sada se obavlja u njihovim nacionalnim valutama

Zapadne valute su skoro potpuno ukinute u rusko-kineskoj trgovini, pošto se skoro sva plaćanja između zemalja sada vrše u rubljama i juanima, saopštio je prvi potpredsednik ruske vlade Andrej Belousov.

Od uvođenja zapadnih sankcija Moskvi, Rusija i Kina su ubrzale korišćenje sopstvenih valuta u trgovini. Prema rečima Belousova, 95 odsto svih transakcija između Rusije i Kine sada se obavlja ili u juanima ili u rubljama, a s obzirom na brzo širenje međusobne trgovine i saradnje, ovaj procenat će verovatno rasti.

Govoreći na sastanku rusko-kineske međuvladine komisije u Pekingu, zamenik premijera je rekao da će bilateralna trgovina između dve zemlje ove godine premašiti cilj od 200 milijardi dolara i da bi mogla da dostigne 300 milijardi dolara do 2030. godine.

On je istakao da je Kina već dugo među glavnim trgovinskim partnerima Rusije i da se obim investicionih mogućnosti za dve zemlje širi. "Pokreću se novi zajednički investicioni projekti u prioritetnim sektorima kao što su automobilska industrija, rudarska i gasnohemijska industrija, poljoprivreda, logistika, IT sektor i drugi", rekao je Belousov.

Kineske kompanije su imale velike koristi od povlačenja zapadnih kompanija sa ruskog tržišta, jer su aktivno popunjavale praznine i žele dalje da prošire svoje prisustvo u Rusiji.

"Povlačenje zapadnih kompanija iz Rusije stvorilo je velike mogućnosti kineskim partnerima da učestvuju u ruskim preduzećima za naftu i gas, petrohemiju i proizvodnju automobila, kao i kompanije koje proizvode robu široke potrošnje, proizvode od stakla i građevinskog materijala", rekao je Belousov.

Rusija u velikoj meri snabdeva Kinu energentima kao što su nafta i gas, ali i rafinisani proizvodi, poljoprivredno-prehrambeni i industrijski proizvodi. Kina izvozi skoro sve vrste robe, uključujući hranu, opremu, mobilne telefone, elektroniku, inženjerske proizvode, nameštaj, igračke, tekstil, odeću i obuću.