Ekonomija

Britanci prodali fabriku Kinezima pa se "predomislili"

Zbog navodne zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, firmi u kineskom vlasništvu posle nešto više od godinu dana naloženo je da proda najmanje 85 odsto svog udela u najvećoj ostrvskoj fabrici čipova
Britanci prodali fabriku Kinezima pa se "predomislili"www.globallookpress.com © Justin Sullivan/Getty Images

Kinezi već mesecima gledaju kako im evropske privrede zatvaraju vrata pred nosom, ali ovoga puta su se suočili i sa jednom novom situacijom - vrata su im prvo otvorena, da bi sada kroz njih bili bukvalno izgurani napolje.

Jer, britanska vlada je, prenosi Si-En-En, zbog navodne zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, kompaniji u kineskom vlasništvu naredila da sada proda najmanje 86 odsto svog udela u najvećoj ostrvskoj fabrici čipova, i to nakon više od godinu dana od preuzimanja.

Reč je, naime, o kompaniji "Neksperija" holandskoj podružnici šangajskog proizvođača poluprovodnika "Vingtek", koja je prošle godine preuzela fabriku "Njuport Vafer Fab".

Državni sekretar za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju Grant Šaps taj postupak je opravdao zabrinutošću da bi kompanija mogla da počne da radi na naprednijim, odnosno takozvanim "složenim" poluprovodnicima, kao i zbog "potencijala da te aktivnosti potkopaju kapacitete Ujedinjenog Kraljevstva."

Kompanija "Neksperija" navela je da je  je "šokirana" odlukom i poručila da će se na nju žaliti.

Kako objašnjavaju, preuzimanje britanske kompanije njima je odobreno nakon "dva prethodna bezbednosna pregleda".

"'Neksperija' ne prihvata potencijalnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost. Potpuno su ignorisani dalekosežni lekovi koje smo ponudili da bi se u potpunosti rešili problemi vlade", poručili su iz ove firme.

Kompanija je inače, kako su objasnili, predložila da "ne sprovodi aktivnosti od potencijalnog značaja, kao i da pruži vladi Velike Britanije direktnu kontrolu i učešće u upravljanju Njuportom".

Menadžer "Neksperije" u Velikoj Britaniji Toni Versluis, rekao je da će se kompanija boriti da spornu odluku poništi budući da bi ona mogla da ugrozi više od 500 radnih mesta.

"Ovaj postupak šalje jasan signal da je Velika Britanija zatvorena za poslovanje", dodao je on.

"Njuport Vafer" inače je najveće postrojenje za proizvodnju poluprovodnika u Velikoj Britaniji, a i iskusan je snabdevač komponentama za automobilske i medicinske kompanije.

"Neksperija" ga je kupila u julu 2021. godine, i to nakon što je sa bivšim vlasnicima prethodno sarađivala i kao kupac i kao drugi najveći akcionar.

"Spasili smo od kolapsa kompaniju koja je vapila za investicijama. Ljudi koji su nam prodali posao saglasili su se da je to jedino održivo rešenje, a dogovor je javno pozdravila vlada Velsa", poručuju iz "Neksperije".

Uslovi tog ugovora nisu objavljeni, ali transakcija je, prema izveštaju britanskog parlamenta procenjena na 63 miliona funti (oko 72 miliona evra).

Zabrana preuzimanja ove firme u Ujedinjenom Kraljevstvu ilustruje rastuću zabrinutost Zapada zbog kineske povezanosti sa kritičnim tehnologijama i infrastrukturom.

I Nemačka vlada je prošle nedelje blokirala prodaju dve fabrike poluprovodnika kineskim vlasnicima.

Sprečena je tako prodaja tehnološke grupe "ERS Elektronik" sa sedištem u Bavarskoj, ali i fabrike čipova "Elmos" iz Dortmunda.

Slično su u avgustu postupile i Sjedinjene Države kada su svojim vrhunskim proizvođačima čipova, firmama "Nvidija" i "AMD" naredile da zaustave izvoz nekih čipova visokih performansa u Kinu.

image