Ekonomija

Ponovo se zatvaraju fabrike đubriva po Evropi: Proizvodnja im se ne isplati

Proizvođači se mahom žale na neisplativost proizvodnje jer je ona često skuplja od prodajnih cena na tržištu.
Ponovo se zatvaraju fabrike đubriva po Evropi: Proizvodnja im se ne isplatiGetty © Omar Marques

Ponavlja se scenario iz vremena pandemije – sve više proizvođača đubriva privremeno zatvara pogone, jer im je proizvodnja u trenutnim prilikama neisplativa. Pad potrošnje na određenim tržištima, posebno u Evropi, postaje zabrinjavajuć. Tako je "Jara internešenel", jedan od najvećih svetskih proizvođača đubriva, pre nekoliko dana objavila je da će zatvoriti fabriku u Italiji.

Stručnjaci smatraju da ova informacija trenutno nije toliko veliki problem u kontekstu igre velikih brojeva na celokupnom tržištu, jer su ukupni kapaciteti u italijanskim pogonima oko 1,2 miliona tona đubriva, ali ono što zabrinjava jeste da ovo može biti početak trenda.

Napominju da su cene prirodnog gasa u Evropi stabilne, ali globalna cena uree već dugo pada, što je navelo "Jaru" da smanji proizvodnju. Zato bi trebalo, smatraju, da poljoprivredni proizvođači iz Evrope budu obazrivi i možda sad razmotre kupovinu nekih vrsta đubriva koja će im biti potrebna.

"Međutim, ovo bi moglo da znači da ćemo imati još ovakvih primera. Ako zatvorimo drugu, treću i četvrtu fabriku, takva situacija počinje da menja odnos ponude i tražnje", izjavio je Džoš Linvil iz "Stoneksa".

U ovom delu Evrope kriza se već oseća. Stanko Popović, vlasnik "Eliksir grupe", koja je vodeći domaći proizvođač mineralnog đubriva, kaže za "Politiku" da je najveća i jedina fabrika đubriva u Rumuniji, kapaciteta oko 1,5 miliona azotnih i složenih đubriva NPK, već prestala sa radom.

Prema njegovim rečima, stali su pogoni i jedine fabrike azotnih đubriva u Mađarskoj sa sličnim kapacitetima. Ne radi ni fabrika u Litvaniji, a mnogo proizvođača posluje sa smanjenim kapacitetom. Hrvatska "Petrohemija" Kutina radi sa možda 30 odsto kapaciteta. Proizvođači se mahom žale na neisplativost proizvodnje jer je ona često skuplja od prodajnih cena na tržištu.

"Pala je tražnja od 30 do 50 evra na celokupnom evropskom tržištu. Istovremeno, u Brazilu i Indiji imamo rast prodaje od tri do pet odsto. Evropa je u nekakvom problemu, dok u svetu ni blizu nije smanjena potrošnja kao ovde", kaže Popović.

Smatra da je pad potrošnje u direktnoj vezi sa nestabilnostima na tržištu žitarica. Poljoprivrednici su đubrivo, seme, pesticide i naftu u prošloj setvi plaćali po najvišim cenama, a kasnije je otkupna cena useva bila i dvostruko niža nego godinu dana ranije.

"U Srbiji je ove jeseni prodaja đubriva NPK bila na nivou prošlogodišnje, ali je smanjena od 25 do 30 odsto u odnosu na neku uobičajenu potrošnju od ranije" napominje Stanko Popović.

Zbog svih ovih dešavanja, dodaje, teško je prognozirati šta će se dalje dešavati. Neki faktori dižu, drugi spuštaju cene, vrlo su nestabilne prilike na svetskom tržištu tako da je nezahvalno davati procene o budućem kretanju cena i daljem poslovanju ove industrije.

image