Ekonomija

Bugarski nož u leđa Evropskoj uniji: Vrtoglav rast uvoza iz Rusije

Martin Vladimirov, vodeći energetski analitičar Centra za proučavanje demokratije je rekao da rast uvoza "Lukoila" u EU znači dodatni profit u iznosu od više stotina miliona za rusku kompaniju za poslednji kvartal ove godine
Bugarski nož u leđa Evropskoj uniji: Vrtoglav rast uvoza iz Rusijewww.globallookpress.com © Elena Mayorova

Količina ruske nafte koja se uvozi u EU preko rafinerije "Lukoil" u Bugarskoj značajno je porasla u poslednjih nekoliko meseci, izjavio je Martin Vladimirov, vodeći energetski analitičar Centra za proučavanje demokratije (CSD), u intervjuu za "Euraktiv Bugarska". On je rekao da to znači dodatni profit u iznosu od više stotina miliona za rusku kompaniju za poslednji kvartal ove godine.

Bugarski istraživački centar aktivno prati uvoz ruske sirove nafte preko Bugarske u EU, a prošlog meseca je, zajedno sa još dve evropske organizacije, digao uzbunu zbog pretovara ruske sirove nafte u Bugarsku za izvoz u Zapadnu Evropu.

"Lukoil" je odgovorio da ne krši sankcije, jer izvozi niskooktanski benzin u EU, što nije obuhvaćeno sankcijama EU protiv Rusije. Istovremeno, ruska kompanija je zapretila da će zatvoriti bugarsku rafineriju ako se prebrzo uvede zabrana uvoza ruske sirove nafte.

Bugarska planira da okonča svoje odstupanje od embarga EU 1. marta 2024. Spor oko "Lukoilove" bugarske rafinerije potencijalno može izazvati probleme na regionalnom tržištu goriva, jer je najveći u regionu i jedini proizvođač mlaznog goriva na Balkanu.

Prema analizi Centra za proučavanje demokratije , "Lukoil" nema ekonomskih razloga da podriva svoju dominantnu poziciju na bugarskom tržištu goriva, čak ni uz povlačenje izuzeća za uvoz ruske sirove nafte.

Vladimirov je prokomentarisao da ni politička moć u Kremlju "nema razloga da pravi probleme". Međutim, on je upozorio da bi Bugarska mogla da se iskoristi za "pranje" ruske nafte, koja bi ipak ušla u EU, ali pod drugom oznakom.

"'Lukoilu' bi bilo mnogo lakše da pokuša da opere rusku naftu preko kazahstanske i azerbejdžanske nafte u Bugarskoj. Ne bih se iznenadio da 1. marta 2024. godine (kada je predviđeno da se zabrani uvoz ruske nafte) mešavina koju prerađuje rafinerija sadrži 100% kazahstanske nafte. Na ovaj način, novac za budžet Kremlja će teći nesmetano. Svaki mesec koji se produžava izuzeće je ogroman uspeh za Rusiju", dodao je Vladimirov.

Prodaja biznisa

Ekspert za energetiku predviđa da će se prozor za prodaju rafinerije "Lukoil" u Burgasu otvoriti nakon obustave uvoza ruske nafte u zemlju.

Vladimirov je objasnio da "Lukoil" nije zainteresovan da ostane na bugarskom tržištu ako ne zadrži preferencijalni položaj.

"Kada derogacija padne, kompanija će biti zainteresovana za prodaju, jer je ostvarila ogroman profit u poslednjih godinu i po dana. Ovo je deo šire strategije 'Lukoila' za prodaju imovine u sektorima prerade nafte i distribucije goriva", rekao je on.

Prema analizi CSD-a, Kremlj je zaradio više od 3 milijarde dolara samo od svojih operacija u Bugarskoj od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Martin Vladimirov predviđa da će Rusi verovatno pristati da prodaju bugarski biznis sledeće godine.

"Najlogičnije je prodati rafineriju u Burgasu jer će pritisak bugarskih vlasti i geopolitička situacija otežati manevrisanje biznisom", dodao je Martin Vladimirov.

image