Ekonomija

Jagma za zlatom se nastavlja: Srbija ima rekordne rezerve, NBS čuva više od 3.000 zlatnih poluga

Prošla godina je bila rekordna kada je reč o potražnji centralnih banaka za kupovinom zlata, a viceguverner Narodne banke Srbije Nikola Dragašević kaže da su ti trendovi i u ovoj godini nastavljeni, što je potvrdio i poslednji kvartal
Jagma za zlatom se nastavlja: Srbija ima rekordne rezerve, NBS čuva više od 3.000 zlatnih polugaGetty © Laurence Griffiths

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Nikola Dragašević izjavio je danas da su devizne rezerve Srbije na kraju oktobra iznosile rekordnih 24,4 milijardi evra i da centralna banka ima i rekordne rezerve zlata od 39,5 tona koje su između 2,3 i 2,4 milijarde evra.

"Posebno dinamičan rast tih zlatnih rezervi zabeležen je u prethodnih 11 godina i one su povećane 2,5 puta količinski, a gotovo četiri puta u vrednosti s obzirom da su 2012. one iznosile oko 0,6 milijardi, a sada iznose 2,4 milijarde evra", rekao je viceguverner.

Dragašević je naveo i podatak da Srbija sada ima više od 3.000 poluga zlata, dok je 2012. u trezorima NBS bilo svega nešto iznad 1.000 poluga.

Prema njegovim rečima, centralna banka Srbije je u prethodnih 11 godina povećala svoje zlatne rezerve na međunarodnom tržištu, ali i iz domaće proizvodnje. Viceguverner je dodao i da potražnja za zlatom na globalnom nivou, poslednjih godina raste, jer je, kako ističe, zlato dobar čuvar vrednosti i da u inflatornim periodima taj plemeniti metal dobija na značaju, odnosno na svojoj vrednosti.

"Svaki put kada postoji povećana neizvesnost, a u prethodne četiri godine, počevši od 2020, bilo je mnogo kriza jedna za drugom, zlato dobija na vrednosti. Živimo u ambijentu povećane globalne neizvesnosti, pa je stoga očekivano da zlato dobija na vrednosti", kazao je Dragašević.

Naveo je i da je 2022. godina bila rekordna kada je reč o potražnji centralnih banaka i njihovih kupovina zlata i da su ti trendovi i u ovoj godini nastavljeni, što je potvrdio i poslednji kvartal.

Dragašević je pojasnio i da se kada se priča o centralnim bankama i zlatnim polugama, misli o monetarnom zlatu koje treba da zadovolji najviše standarde kvaliteta, odnosno finoće ili čistoće koje moraju biti minimalno 99,5 procenata zlata u polugama, dok je u NBS kvalitet tih zlatnih poluga viši, tačnije u tim zlatnim polugama ima 99,99 odsto zlata.

Na pitanje da li bi građani trebalo da razmisle da štede na ovaj način, vuceguverner kaže da NBS i guverner uvek insistiraju na tome da nikada ne daju preporuke, jer je odluka o investiranju ili deponovanju određenih depozita na štednji individualna odluka svakog pojedinca.

"Mi transparentno dajemo podatke o tome šta je dostupno od investicionih alternativa, kakve su prednosti i rizici različitih investicionih alternativa ulaganja, bilo da je reč o štednji, o investiranju u zlato, nekretnini ili neki drugi oblik aktive. Jako je važno da građani, kada donose svoju individualnu odluku, imaju u vidu sve prednosti i rizike tog ulaganja", naglasio je viceguverner.

image