Centralne banke kupile 42 tone zlata u oktobru: Više od polovine zlatnih poluga otišlo u Kinu

Narodna banka Kine ostala je najveći kupac zlatnih poluga, jer je prijavila kupovinu 23 tone zlata. To znači da je Kina od početka godine kupila 204 tone i da sada raspolaže ukupnim rezervama od 2.215 tona

Centralne banke su nastavile da kupuju zlato, sa prijavljenim neto mesečnim količinama od ukupno 42 tone u oktobru, objavio je Svetski savet za zlato. Prema izveštaju objavljenom prošle nedelje, to je za 41 odsto manje od 72 tone u septembru, ali i dalje 23 odsto iznad mesečnog proseka od januara do septembar kada su kupovale oko 34 tone.

Narodna banka Kine ostala je najveći kupac zlatnih poluga, jer je prijavila kupovinu 23 tone zlata u 12. uzastopnom mesečnom dopunjavanju svojih rezervi. To znači da je Kina od početka godine kupila 204 tone i da sada raspolaže ukupnim rezervama od 2.215 tona.

Centralna banka Turske takođe je kupila značajnu količinu zlata u oktobru, 19 tona i time je svoje zlatne rezerve povećala na 498 tona.

U izveštaju se navodi da je kupovina ostalih centralnih banaka bila skromnija. Narodna banka Poljske je, kako se izveštava, takođe nastavila da povećava svoje zalihe zlata, kupujući još šest tona. Njene zalihe žutog metala su ove godine porasle za više od 100 tona, na ukupno 340 tona. Rezervna banka Indije, Češka narodna banka, Narodna banka Republike Kirgizije i Centralna banka Katara bile su takođe značajni kupci u oktobru.