Ekonomija

Evrozona u recesiji prvi put od pandemije

Nemački ekonomski sunovrat najviše doprineo slabosti evrozone
Evrozona u recesiji prvi put od pandemijewww.globallookpress.com © Hannes P Albert

Evrozona će zabeležiti prvu recesiju od vremena pandemije korone, a ekonomija će biti u padu drugi kvartal zaredom u poslednjim mesecima 2023, ukazali su analitičari "Blumberga".

Ekonomski pad od 0,1 odsto sada se odnosi na period od septembra do decembra, dok se blagi oporavak predviđa za početak 2024. godine.

Za slabost evrozone najodgovornija je najveća evropska ekonomija Nemačka. Opterećena budžetskom krizom i slabom globalnom potražnjom, očekuje je pad od 0,2 odsto u četvrtom kvartalu, dakle veći od prvobitne projekcije od  0,1 procenat.

"Blumbergovi" podaci su u koliziji s novembarskom prognozom Evropske komisije, koja je predviđala oporavak ekonomije evrozone koju čini 20 zemalja u poslednjem kvartalu 2023, što je bilo zasnovano na padu inflacije i jačanju tržišta rada.

Evrostat je pak objavio da privatna potrošnja ostaje jaka, ali da sve manja industrijska proizvodnja uzrokuje slabost evrozone.

Ekonomisti su snizili svoje projekcije inflacije do septembra 2024, ali i pored usporavanja rasta potrošačkih cena cilj Evropske centralne banke od dva odsto ostaje nedostižan.

image