Počela izgradnja "Vojvođanskog smajlija": Brza saobraćajnica od Bačkog Brega do Srpske Crnje

Ministar građevinarstva Goran Vesić istakao je da ovaj put nije važan samo za Srbiju i naše građane već i za Mađare i Rumune, budući da će ova saobraćajnica biti priključena na mrežu mađarskih i rumunskih auto-puteva i saobraćajnica

Izgradnja brze saobraćajnice poznate kao "Vojvođanski smajli", koja će povezati Bački Breg i Srpsku Crnju, počela je danas u Bačkom Bregu, a ministar građevinarstva Goran Vesić istakao je da ovaj put nije važan samo za Srbiju i naše građane već i za Mađare i Rumune, budući da će ova saobraćajnica biti priključena na mrežu mađarskih i rumunskih auto-puteva i saobraćajnica.

"To će omogućiti nova radna mesta, jer sa izgradnjom puteva dolaze nove investicije i bolji životni standard", istakao je Vesić.

On je podsetio da je u četvrtak počela i izgradnja auto-puta između Beograda, Novog Sada i Zrenjanina u dužini od 105 kilometara i dodao da će se graditi i brza saobraćajnica između Novog Bečeja i Zrenjanina.

Dan početka radova na izgradnji "Vojvođanskog smajlija" gradonačelnik Sombora Antonio Ratković ocenio je kao istorijski, ne samo za Sombor već i za sve lokalne samouprave kroz koje će prolaziti ova deonica, budući da on znači nova radna mesta, investicije i povećanje i poboljšanje turističke ponude.

"Hvala svima koji su prepoznali značaj brze saobraćajnice od Bačkog Brega do Srpske Crnje. Ona će značiti bolju povezanost ljudi, robe, stizaćemo za pedeset minuta, povezaćemo se na auto-put E75. Proširenjem graničnog prelaza Bački Breg i završetkom auto-puta sa mađarske strane, mi ćemo biti na auto-putu Budimpešta - Pečuj kod Mohača", rekao je Ranković.

Simbol prijateljstva Srbije i Kine

Po rečima ambasadora Kine u Srbiji Li Minga, ovaj projekat predstavlja još jedan simbol prijateljstva Srbije i Kine.

"Ovaj projekat je veoma ambiciozno osmišljen radi povezivanja više gradova u zemlji, odnosno povezivanja Srbije. Dobar je za ekonomiju, turizam i za budućnost Srbije. Gajim nadu da će kineske kompanije završiti radove na putu veoma kvalitetno, kako bi zajednički doprineli kvalitetu života svih ljudi na toj trasi, što je više moguće", naglasio je Li Ming.

Saobraćajnicom dugom oko 186 kilometara, od Bačkog Brega do Vrbasa stizaće se oko 50 minuta, a od Vrbasa do Srpske Crnje za sat i deset minuta. Saobraćajnica poznata i kao "Osmeh Vojvodine" projektovana je za brzinu od 100 kilometara na sat.

Na delu trase planirane brze saobraćajnice, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova (preko kanala i prolaza za put), 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta.

Na trasi brze saobraćajnice planirana je izgradnja 12 petlji: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok.
Planirana je izgradnja i 13 površinskih kružnih raskrsnica.