FED povukao ručnu: Da li je završeno istorijsko pooštravanje monetarne politike

Šef Američkih federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel je rekao da je istorijsko pooštravanje monetarne politike verovatno završeno, jer inflacija pada brže nego što se očekivalo

Federalne rezerve zadržale svoju ključnu kamatnu stopu nepromenjenom treći put zaredom i najavile višestruka smanjenja koja će uslediti 2024. i kasnije. Šef Američkih federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel je rekao da je istorijsko pooštravanje monetarne politike verovatno završeno, jer inflacija pada brže nego što se očekivalo, prenosi Rojters.

Uz smanjenje stope inflacije i zadržavanje ekonomije kreatori politike u Saveznom odboru za otvoreno tržište jednoglasno su izglasali zadržavanje referentne stope prekonoćnog zaduživanja u ciljanom rasponu između 5,25% i 5,5%.

Zajedno s odlukom da kamate ostanu na čekanju, članovi odbora predvideli su najmanje tri smanjenja stopa u sledećoj  godini uz pretpostavku povećanja od četvrtine postotnog poena.

Tržišta su uveliko očekivala odluku da kamate ostanu na istom nivou, što bi moglo okončati ciklus u kojem je do sada bilo 11 povećanja kamatnih stopa.

"Mi mislimo da smo uradili dovoljno" rekao je Pauel, dodajući da povećanje stope "više nije glavni cilj".

U svojoj izjavi posle sastanka, odbor je naveo da je inflacija "ublažena tokom prošle godine" dok je zadržao svoj opis cena kao "povišenih". Zvaničnici FED-a predviđaju pad bazne inflacije na 3,2 odsto u 2023. i 2,4 odsto sledeće godine, a zatim se konačni povratak na cilj od 2% u 2026. godini.