Ekonomija

Američki budžetski deficit obara rekorde: Izdaci za kamate veći nego za odbranu

Izdaci za kamate na dug u novembru, od 80 milijardi dolara, premašili su izdatke od 66 milijardi dolara za nacionalnu odbranu
Američki budžetski deficit obara rekorde: Izdaci za kamate veći nego za odbranu© AdobeStock

Deficit američkog saveznog budžeta porastao je za 26 odsto u novembru u odnosu na godinu ranije i iznosio je 314 milijardi dolara, što je najveći mesečni rekord od marta, saopštilo je u utorak Ministarstvo finansija, uz napomenu da je rast podstaknut znatno većim troškovima kamata i drugim izdacima.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters procenili su da će deficit za drugi mesec fiskalne godine iznositi 301,05 milijardi dolara. Federalni prihodi u novembru porasli su za 23 milijarde dolara na 275 milijardi dolara, što je povećanje od 9% u odnosu na godinu ranije.

Rashodi su se sa 88 milijardi dolara povećali na 589 milijardi dolara, što je 18% više nego godinu dana ranije.

Plaćanje kamata na dug američke vlade iznosilo je 25 milijardi dolara. Troškovi servisiranja duga porasli su od marta 2022. kada su Federalne rezerve počele da naglo povećavaju troškove zaduživanja i da dižu kamate kako bi obuzdale inflaciju, povećavši referentnu kamatnu stopu za 5,25 procentnih poena, piše Rojters.

Izdaci za kamate na dug u novembru, od 80 milijardi dolara, premašili su izdatke od 66 milijardi dolara za nacionalnu odbranu, što je 8 milijardi više nego godinu dana ranije. Izdaci za državni program zdravstvenog osiguranja Mediker takođe su porasli za 8 milijardi dolara, na 93 milijarde dolara, dok su izdaci za državni program za siromašne i invalide porasli sa dve milijarde dolara na čak 50 milijardi.

Najveći izdatak bio je 122 milijarde dolara za mesečne isplate socijalnog osiguranja.

Deficit je od početka godine za fiskalnu 2024. porastao za 13% na 381 milijardu dolara, u odnosu na 336 milijardi dolara u uporedivom periodu godinu dana ranije.

image