Ekonomija

Nemačkoj preti nestašica nafte zbog sankcija protiv Rusije

Moguće su privremene nestašice u snabdevanju i povećanje cena zbog embarga na uvoz ruske nafte, saopštila je nemačka vlada
Nemačkoj preti nestašica nafte zbog sankcija protiv Rusijewww.globallookpress.com © dpa/Annette Riedl

Nemačka je upozorila da joj preti nestašica nafte usled zabrane uvoza ovog ruskog energenta u EU koja će stupiti na snagu u januaru, piše "Fajnenšel tajms" i dodaje da je reč o još jednom pokazatelju na koji način energetska kriza u Evropi utiče na najveću ekonomiju kontinenta.

Upozorenje je istaknuto u odgovoru nemačkih vlasti na pitanje opozicionih poslanika o energetskoj bezbednosti u istočnoj Nemačkoj, gde se nalaze dve velike rafinerije koje u velikoj meri zavise upravo od ruske nafte.

Jedna od njih, u gradu Švet, ključni je dobavljač benzina, dizela, kerozina i mazuta za regionalnu ekonomiju i opslužuje velike lokalne potrošače kao što je međunarodni aerodrom u Berlinu.

Iako ulaže napore u energetsku diverzifikaciju ove rafinerije, nemačka vlada je priznala da bi embargo na rusku naftu mogao da izazove probleme za privredu istočne Nemačke.

"U zavisnosti od scenarija, lokalne, privremene nestašice u snabdevanju i povećanje cena, ne mogu se isključiti", navela je savezna vlada u odgovoru.

Sankcije EU protiv uvoza ruske nafte pomorskim putem, stupiće na snagu 5. decembra, a Mađarska, Slovačka i Češka su već ispregovarale da se ova odluka, makar privremeno, ne odnosi na njihove države. Reč je o zemljama koje u velikoj meri zavise od ruskog naftovoda "Družba".

Međutim, i uprkos činjenici da su Švet, kao i druga istočna rafinerija u Lojni, takođe, povezane sa "Družbom", Berlin je prihvatio da u potpunosti primeni sankcije do kraja ove godine, bez izuzetka.

U septembru, nemačke vlasti su preuzele kontrolu nad Švetom od ruskog naftnog giganta "Rosnjeft", kada je najavljeno da će biti obezbeđeno 400 miliona evra za finansiranje proširenja kapaciteta rafinerije.

Nova ulaganja u Švet trebalo bi da povećaju kapacitet rafinerije na devet miliona tona nafte godišnje, ali kritičari sankcija protiv Rusije napominju da je rafineriji potrebno oko 12 miliona tona sirove nafte da bi radila punim kapacitetom, piše "Fajnenšel tajms".

Iz savezne vlade su naveli da pokušavaju da obezbede alternativno snabdevanje kroz dva različita naftovoda. Jedan ide iz nemačke luke Roštok na Baltičkom moru, a drugi iz poljske luke Gdanjsk.

Međutim, zaključuje se da naftovod Gdanjsk-Švet ne može da bude glavni izvor snabdevanja rafinerije zato što je reč o naftovodu koji ima ograničen kapacitet jer, pored Šveta, snabdeva Lojnu, ali i rafinerije u Poljskoj.

image