Poljski poljoprivrednici strepe zbog Ukrajine: Možemo da gasimo farme, ako uđu u EU

Zamenik ministra poljoprivrede Poljske Mihal Kolodjejčak je izjavio da bi prijem Ukrajine u Evropsku uniju mogao biti opasan za poljoprivredni sektor bloka

Prijem Ukrajine u Evropsku uniju mogao bi biti opasan za poljoprivredni sektor bloka, rekao je juče zamenik ministra poljoprivrede Poljske Mihal Kolodjejčak za poljske medije. Njegovi komentari usledili su kao odgovor na odluku Evropskog saveta da otvori pregovore o pridruživanju sa Kijevom.

Prema Kolodjejčaku, ukrajinski farmeri bi stvorili preveliku konkurenciju  poljoprivrednim proizvođačima u bloku.

"Ukrajinski poljoprivredni sektor mogao bi da destabilizuje bezbednost hrane u bilo kojoj zemlji EU. Ako to želimo, treba odmah da otvorimo svoja vrata Ukrajini i da objavimo da gasimo naša poljoprivredna preduzeća, jer njihov rad više neće imati smisla", rekao je Kolodjejčak.

Zamenik ministra poljoprivrede je objasnio da je ukrajinski poljoprivredni sektor jednostavno prevelik i da bi preplavio EU svojim proizvodima, ostavljajući poljske i druge evropske poljoprivrednike bez posla.

"Ukrajinskom poljoprivredom dominira oko 95 farmi. To su gazdinstva koja kontrolišu polovinu poljoprivrednog zemljišta u zemlji... U sadašnjem političkom i ekonomskom okviru, prihvatanje Ukrajine bi delovalo protiv poljskih farmera i poljskih preduzetnika", upozorio je on.

Kolodjejčak je rekao da ako Ukrajina bude primljena u EU, treba uvesti preventivne mere za zaštitu interesa lokalnih farmera.

"Moramo da poštujemo naše interese, kao što je, na primer, Nemačka učinila kada je Poljska ušla u EU. U to vreme, tržište rada za Poljake bilo je zamrznuto osam godina. Danas bismo mogli da sugerišemo da će poljoprivrednim proizvodima iz Ukrajine – i svežim i prerađenim – biti zabranjen ulazak u Poljsku, na primer, 20 godina nakon što Ukrajina postane članica EU", rekao je Kolodjejčak.

Ukrajina i Poljska su u sukobu poslednjih nekoliko meseci zbog spora oko žita. Sukob je proizašao iz odluke Poljske da uvede embargo na ukrajinsko žito i dozvoli samo njegov tranzit kroz zemlju.

To se desilo usred masovnog priliva jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine tokom prošle godine nakon što je Brisel ublažio pravila uvoza za Kijev kako bi mu pomogao da izvozi žito usred sukoba sa Moskvom.

Situacija se dodatno pogoršala nakon što su poljske kamiondžije i farmeri počeli da blokiraju granične prelaze između Ukrajine i Poljske početkom novembra, u znak protesta zbog odluke EU da ukrajinske kamiondžije izuzme od zahteva za dobijanje dozvola za ulazak u blok.

Poljoprivrednici tvrde da su mere koje olakšavaju pristup Ukrajini tržištu EU dovele do nelojalne konkurencije i da su smanjile cene poljoprivrednih proizvoda u bloku.