Ekonomija

U slamaricama i dalje ima više od 12 milijardi nemačkih maraka: Najviše na Balkanu i u Turskoj

Nemačka je jedna od šest država Evropske unije u kojima nije postavljeno vremensko ograničenje za zamenu stare valute za evro
U slamaricama i dalje ima više od 12 milijardi nemačkih maraka: Najviše na Balkanu i u TurskojGetty © Sean Gallup

Skoro 22 godine posle uvođenja evra, u opticaju je i dalje čak 12,2 milijarde nemačkih maraka koje građani nisu zamenili za evro, saopšteno je iz Nemačke centralne banke.

"Krajem novembra u opticaju je bilo kovanica i papirnih novčanica nemačke marke u ukupnoj vrednosti od 12,2 milijarde, odnosno 6,24 milijarde evra", rekao je direktor Centralne banke Nemačke Burkhard Balc.

On je rekao da je zapanjen činjenicom da je ta količina maraka u posedu ljudi i u trećoj deceniji od uvođenja evra i time što one još nisu pronašle svoj put do Centralne banke. Dodao je da je ove godine u evre zamenjeno 53 miliona maraka.

Ostalo je papirnih novčanica u vrednosti od 5,7 milijardi maraka i kovanica u vrednosti od 6,5 milijardi.

Balc veruje da određena količina maraka nikada neće biti zamenjena za evro, jer će ostati u zbirkama numizmatičara.

"Nemačka marka je širom sveta i dalje omiljena kao vrsta novčane rezerve", smatra Balc.

Nemačka je jedna od šest država Evropske unije u kojima nije postavljeno vremensko ograničenje za zamenu stare valute za evro.

Istraživanja su pokazala da se marke u velikoj vrednosti nalaze u državama iz kojih je najviše stranih radnika u Nemačkoj kao što je Turska, ali i zemlje bivše Jugoslavije.

image