Izuzeće od sankcija: Zemlje EU izvoze i uvoze rusku naftu i derivate

Brisel će dozvoliti Slovačkoj da još godinu dana izvozi gorivo proizvedeno od ruske sirove nafte u Češku

Evropska unija odobrila je Slovačkoj jednogodišnje izuzeće od sankcija Moskvi, omogućivši joj tako da u Češku izvozi gorivo prerađeno od ruske sirove nafte u ruskoj rafineriji nafte "Slovnaft", prenosi Rojters.

Prošlog decembra, Brisel je uveo embargo na isporuke ruske nafte članicama bloka morskim putem, uz dozvoljene isporuke samo preko naftovoda "Družba". U februaru je embargo proširen na naftne derivate.

Međutim, Slovačka, Bugarska i Mađarska imale su pravo na izuzeća koja su im omogućavala da uvoze rusku sirovu i izvoze rafinisane proizvode napravljene od nje. Uredba kojom se Češkoj dozvoljava da uvozi sirove proizvode ruskog porekla iz Slovačke istekla je 5. decembra.

"Slovnaft", koji je povezan sa mađarskim energetskim gigantom MOL Grupom, navodno nastoji da smanji upotrebu ruske sirove nafte, ali navode da im je za to potrebno više vremena.

U Bugarskoj, ruska nafta se prerađuje u rafineriji u Burgasu, koja je u vlasništvu ruske energetske kompanije "Lukoil".

Ranije ove nedelje, predlog zakona o zabrani izvoza sirovih proizvoda ruskog porekla uprkos izuzeću EU prošao je prvu fazu u bugarskom parlamentu. Očekuje se da će embargo stupiti na snagu već sledećeg meseca. Sofija je takođe zabranila uvoz ruske sirove nafte za preradu, počevši od 1. marta.

"Lukoil" je ranije upozorio da će, kao odgovor na "diskriminatorne zakone i druge nepravedne, pristrasne političke odluke" u vezi sa rafinerijom u Burgasu, preispitati svoju poslovnu strategiju u Bugarskoj, uključujući prodaju imovine.

Većina zemalja EU takođe je prekinula isporuku gasa iz Rusije. Austrija, Mađarska i Češka još uvek koriste gas.

Ranije ove godine, Bugarska je uvela taksu na tranzit ruskog gasa. Taj potez je razbesneo Mađarsku, koja je to videla kao pretnju svojoj energetskoj bezbednosti. Budimpešta je u decembru zapretila da će staviti veto na ulazak Bugarske u šengenski prostor i izvršila pritisak na Sofiju da ukine namet.