Ekonomija

APR: Država osnovala EKSPO preduzeće

Firma je registrovana za delatnost "organizovanje sastanaka i sajmova" sa osnivačkim kapitalom od milion dinara
APR: Država osnovala EKSPO preduzeće© АПР

Država Srbija osnovala je novo preduzeće EKSPO 2027 i upisala ga u zvaničan registar privrednih društava.

Firma je registrovana za delatnost "organizovanje sastanaka i sajmova", osnivački kapital je milion dinara, a osnivač i jedini vlasnik je Republika Srbija.

Direktor preduzeća EKSPO 2027 je Dušan Borovčanin, koji je radio na izradi kandidature Beograda i Srbije za Specijalizovani Ekspo 2027.

Novo preduzeće, kako piše u odluci Vlade Srbije o osnivanju ovog privrednog društva, baviće se pripremom, organizacijom i održavanjem specijalizovane izložbe EKSPO Beograd 2027, zatim razvojem i promocijom specijalizovane izložbe, implementacijom mera neophodnih za koordinaciju i organizaciju izložbe.

Na "spisku zadataka" je i privlačenje potencijalnih investicija u projekte koji će se realizovati na prostoru specijalizovane izložbe EKSPO Beograd 2027, kao i organizacija kongresa, izložbi i sajmova u zemlji i inostranstvu, u vezi sa održavanjem specijalizovane izložbe EKSPO Beograd 2027.

U naredne tri godine po 22,6 milijardi dinara izdvojiće se za ostvarenje projekta Beograd EKSPO 2027, piše u budžetu za 2024. To je ukupan iznos od 67,8 milijardi dinara, odnosno oko 578 miliona evra.

Država će ovaj projekat realizovati po posebnom zakonu – leks specijalisu, koji zaobilazi javne nabavke.

Ovaj leks specijalis – Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO Beograd 2027 – predviđa da se projekat Beograd EXPO 2027 realizuje po fazama.

Iz budžeta za iduću godinu za te namene opredeljeno je po 22,6 milijardi dinara u 2024, 2025. i 2026. godini i to samo preko razdela Ministarstva finansija (ima i dodatnih troškova poput milijardu dinara subvencija privatnim preduzećima preko Ministarstva privrede i dr.).

image