U Francuskoj ove zime izvesne restrikcije struje

Osnovni problem su rupe na cevima za hlađenje reaktora, koje se pojavljuju usled korozije, a plan popravki je već daleko ispod onog što je planirano pre samo nekoliko nedelja

U Francuskoj energetski operater upozorava da se povećavaju rizici od restrikcija struje, a to će pogoditi i sve susedne zemlje. Mogući negativni efekti restrikcija struje u Francuskoj uzbunili su i operatere širom kontinenta.

Francuska nuklearna industrija gubi trku u pokušajima da se reaktori, koji su se do sada nalazili u stanju mirovanja, pokrenu na vreme, kako bi se izbegle restrikcije i pomoglo Evropi da se izbori sa gubitkom ruskih energenata, prenosi "Blumberg".

Stanje u Francuskoj, koja je bila nekada najveći evropski izvoznik električne energije, pogoršalo je ionako lošu situaciju na celom kontinentu, a evropska energetska kriza će se sigurno intenzivirati ukoliko državna kompanija EDF ne popravi nuklearne reaktore do sredine decembra. Dosadašnji napori ove kompanije ne izgledaju nimalo obećavajuće, a mrežni operater RTE saopštio je u petak da "rizik od restrikcija u januaru raste."

"Hronični neuspeh EDF-a" da poštuje rokove

Osnovni problem su rupe na cevima, koje su pojavljuju usled korozije, a plan popravki je već daleko ispod onog što je planirano pre samo nekoliko nedelja. To, gotovo izvesno, znači da će se Francuska ove zime suočiti sa restrikcijama električne energije, koje će pogoditi i industriju i domaćinstva. 

"Znamo da su timovi EDF-a mobilisani", rekla je premijerka Elizabet Born u parlamentu u sredu. "Međutim, moramo biti spremni za svaku situaciju" - uključujući i mogućnost restrikcija struje ove zime.

Francuske nuklearke su do sada proizodile oko dve trećine potrebnih količina električne energije. Ova zemlja je bila mnogo manje zavisna od ruskog gasa nego Nemačka. Sada su mrežni operateri u susednim zemljama u pripravnosti u slučaju da Francuskoj, koja predstavlja drugu ekonomiju po veličini u Evropskoj uniji, bude potrebna dodatna energija.

Francuski energetski sistem je "nesumnjivo čvršći nego prethodnih godina", rekao je Emerik de Vigan, potpredsednik konsultantske kompanije "Kpler." Ali vraćanje više od deset reaktora u mrežu za četiri nedelje "sada izgleda nemoguće."

Da bi ograničila štete po ekonomiju i sprečila socijalne nemire, administracija predsednika Emanuela Makrona već je izdvojila 100 milijardi evra pomoći preduzećima i potrošačima kako bi se izborili sa rastućim cenama struje, prirodnog gasa i benzina do sledeće godine.

Budući da francuske vlasti odbijaju kupovinu energenata od Rusije, a imajući u vidu sada već "hronični neuspeh EDF-a" da poštuje rokove za održavanje, Francuska je donela "sveobuhvatne planove" sa ciljem smanjenja potrošnje gasa i električne energije za 10 odsto tokom dve godine. Ovi napori uključuju smanjenje temperature grejanja i štednju na osvetljenju, od vladinih kancelarija i muzeja do fabrika i supermarketa.

S obzirom da će restrikcije po svoj prilici biti neizbežne, vlada radi na regulatornim merama koje treba da povećaju kapacitete proizvodnje hidro i vetroelektrana. Francuska vlada pregovara sa Nemačkom o "sporazumu koji bi uvećao uvozni kapacitet Francuske", saopštili su u petak zvaničnici.

Rupe u cevima, štrajkovi

Sa 25 od ukupno 56 reaktora, koji su se nalazili van mreže u petak, proizvodnja EDF-a pala je za 25 odsto, što naglo podiže cene francuske električne energije koje su sada više nego bilo drugde u Evropi. Potrošnja je već pala za 6,6 odsto u odnosu na nivoe pre pandemije, saopštio je operater mreže RTE.

EDF obično održava 40 reaktora godišnje, koje isključuje radi dopunjavanja goriva ili produženih bezbednosnih provera. Ove planove onemogućila je pandemija kovida, a stvari su se pogoršale krajem prošle godine, kada je kompanija počela da otkriva pukotine na cevima u sistemima za hlađenje. Oktobarski štrajkovi su samo doprineli haosu.

U maju EDF je zaključio da su cevi u 16 ​​od 56 reaktora sklone pucanju zbog korozije. Ovi neočekivani nalazi primorali su kompaniju da zaustavi desetak reaktora.

Do nevolja sa obezbeđivanjem električne energije u Francuskoj i pretnji restrikcijama dolazi nakon što je početkom novembra ministarka energetike Anjes Panije-Rinaše izjavila da "nema razloga" da se očekuje da energetski operater EDF neće moći da ponovno pokrene sve svoje reaktore, obećavši da će svi "biti popravljeni na vreme."