Ekonomija

Manje posla za programere ove godine: Najbolje plaćeni softver inženjeri

Najplaćenija pozicija i ove godine u ovom sektoru bila je softver inženjer, sa prosečnom platom između 1.807 i 1.985 evra
Manje posla za programere ove godine: Najbolje plaćeni softver inženjeriwww.globallookpress.com © Science Photo Library

Broj oglasa za IT pozicije u prvih devet meseci 2023. godine je manji za čak 52 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su najnoviji podaci portala "Helou vorld". Najplaćenija pozicija i ove godine u ovom sektoru bila je softver inženjer, sa prosečnom platom između 1.807 i 1.985 evra, dok je najniža plata predviđena za informatičku oblast help desk u rasponu od 700 do 790 evra.

U poređenju sa 2022. godinom, beleže se značajne promene u potražnji kadrova prema nivou iskustva i obučenosti. Potražnja za "juniorima" beleži skok sa devet na 15 odsto dok je kod "mediora" pad sa 68 na 63 odsto. Kako se navodi, "seniori" održavaju stabilan udeo oglasa od 22 odsto.

U 2023. godini, udeo pozicija za rad od kuće u ukupnom broju oglasa smanjen je sa 32 na 22 odsto.

"Ta promena sugeriše prilagođavanje poslovnih modela kompanija koje sve više naglašavaju potrebu za angažovanjem kadrova koji su fizički prisutni na radnom mestu", zaključuje se u analizi portala "Helou vorld".

image