Ekonomija

Rusija zaobilazi dolar: Moskva sa prijateljskim zemljama radi na stvaranju nove valute

Prve inicijative na ovu temu primećene su u martu, a sada se zna da bi Moskva mogla da zaobiđe američki dolar putem stvaranja "korpe valuta" prijateljskih zemalja, ili povezivanjem nacionalnih valuta sa zlatom i naftom
Rusija zaobilazi dolar: Moskva sa prijateljskim zemljama radi na stvaranju nove valute

Ruske vlasti odlučile su da odvoje svoje spoljnotrgovinsko poslovanje sa prijateljskim zemljama od američkog dolara, javio je ruski biznis portal RBK pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Za te potrebe zvanična Moskva planira da ubuduće koristi "alternativne indikatore za utvrđivanje kurseva nacionalnih valuta" kako bi se zauvek presekla zavisnost od američke nacionalne valute, navodi poslovni list.

Prve inicijative na temu stvaranja nove platne jedinice bile su predložene u martu ove godine nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini i kasnijih sankcija Zapada. Između ostalog, Kremlj se tada susreo sa otežanim konvertovanjem ruske rublje u dolar.

List je tada preneo da zemlje Evroazijske ekonomske unije (EAEU), Kina, Indija, Iran, Turska, kao i niz drugih zemalja zapravo mogu biti zainteresovane za formiranje novog finansijskog sistema, koji bi isključivao dolar. Jedan od razloga je i to što je postalo očigledno da svaki budući politički i ekonomski sukob može dovesti do smanjenja vrednosti rezervi koje zemlje drže u dolarima i evrima.

Situacija na tržištu je trenutno takva da se međunarodni obračuni, koji su povezani sa nacionalnim valutama, vrše kroz dolar. Na primer, da bi se izračunalo koliko rubalja mora da se plati da bi se dobio određeni broj kazahstanskog tenge, kurs kazahstanske valute ili bilo koje druge, određuje se preko američke.

Zbog toga rusko Ministarstvo finansija i Centralna banka aktivno rade na pronalaženju trajnog rešenja, navode izvori. 

"Razmatraju se različite opcije, uključujući i opciju korpe valuta", rekao je zvaničnik, dodajući da postoji još jedna opcija. To bi bilo povezivanje nacionalnih valuta sa zlatom ili naftom. Međutim, kako je tržište nafte vezano za dolar, ovo ne bi bila najbolja opcija, objasnio je drugi finansijski ekspert.

Još jedan od mogućih problema bi mogla biti činjenica da bi, u slučaju korišćenja ovakvog sistema, nestabilnost cena metala i energenata direktno uticala na vrednost trgovinske razmene između Moskve i drugih zemalja.

U tom slučaju, takozvana "korpa valuta" i njeno korišćenje bi bili bolja varijanta, navode izvori, jer bi ona uzimala u obzir strukturu upravo ruskog spoljnotrgovinskog prometa. Ipak, za sada se ne zna tačno koje bi sve nacionalne valute ulazile u "korpu".

Kako je naveo drugi izvor lista, juan je jedina moguća opcija za tako nešto, iako, kako piše RBK, to nije slobodno konvertibilna valuta, što bi značilo da je neophodna saglasnost Kine za tako nešto.

Još jedna prednost "korpe" bi bila i ta da bi se njenim korišćenjem maksimalno smanjio bilo kakav negativan uticaj na već dogovorene cene ugovora o trgovanju, jer bi u slučaju većih promena kod neke od valuta, obračunavanje moglo da se vrši uz pomoć ostalih koje bi ulazile u korpu, rekao je direktor strategije ruske finansijske kompanije "Finam" Jaroslav Kabakov.

Iako Moskva i njeni partneri još nisu stvorili novu platnu jedinicu kako bi smanjili zavisnost od dolara, Kremlj je prve korake ka odvajanju od zapadnog finansijskog sistema počeo da razmatra još 2014. godine. Nakon dešavanja povezanih sa Krimom, Moskva je stvorila nov platni sistem "Mir", a njegova primena je dobila na značaju nakon što su ruske banke isključene iz SVIFT-a. 

Zvanična Moskva je započela odvajanje trgovine od zapadnih valuta tokom ove godine ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina, kojim se neprijateljske zemlje obavezuju da plaćaju ruski gas u rubljama.

image