Kriza ipak nije prošla: Inflacija u Nemačkoj ne posustaje

Međugodišnja inflacija je u najvećoj evropskoj ekonomiji porasla 3,8 odsto u decembru, u odnosu na 2,3 odsto za mesec dana ranije

Nemačka inflacija u decembru je ubrzala, dostižući najveću stopu u poslednja tri meseca, što budi sumnju investitora da će Evropska centralna banka početi da smanjuje kamatne stope već u martu. Međugodišnja inflacija je u najvećoj evropskoj ekonomiji porasla 3,8 odsto u decembru, u odnosu na 2,3 odsto za mesec dana ranije, objavila je nemačka savezna Agencija za statistiku podatke dobijene na osnovu indeksa potrošačkih cena.

Smanjenje državnih subvencija za gas, struju i hranu, koja su počela prošle godine, ponovo su doprinele ubrzanju godišnje inflacije u većem delu Evrope. Cene energenata u Nemačkoj do decembra su porasle za 4,1 odsto, što je preokret u odnosu na godišnji pad od 4,5 odsto mesec dana ranije.

Marko Vagner, ekonomista nemačke Komercbanke, upozorio je da bi inflacija mogla dodatno da se ubrza u januaru zbog povećanja poreza i smanjenih subvencija. On predviđa da će se inflacija na kraju stabilizovati na 3 procenta tokom ove godine.

Rast potrošačkih cena u Evrozoni, inače usporava već šest meseci, približavajući se cilju Evropske centralne banke od 2 odsto. Tržišta obveznica i akcija ojačala su u poslednjim nedeljama 2023. jer su se investitori kladili da će troškovi pozajmica početi da padaju na proleće.

Međutim, očekuje se da će brojke za ukupnu Evrozonu, koje treba da budu objavljene u petak, pokazati da je inflacija porasla sa 2,4 procenta u novembru na 3 procenta u decembru, remeteći tako skor od šest meseci uzastopnog pada.

Skoro 60 odsto ispitanika u prošlomesečnom istraživanju ekonomista "Fajnenšel tajmsa" predviđa da će u 2024. godini inflacija u Evrozoni usporiti na nivo od 2 procenta, iako postoje prognoze da će posle toga ponovo ubrzati.