Energetske berze EU upozorile: Ograničenje cene gasa može imati suprotan efekat

Plan Evropske komisije za ograničenje cena gasa može dovesti do "neopozivih negativnih posledica" koje će trajati i posle tekuće krize, ukazuje Asocijacija evrpskih energetskih berzi

Vodeće evropske energetske berze upozorile su da moguće ograničenje cena prirodnog gasa predstavlja ozbiljnu pretnju po sigurnost snabdevanja tim energentom i finansijsku stabilnost Evrope.

Mehanizmi za ograničenje referentnih cena gasa koji Evropska komisija namerava da predloži ove nedelje imaće "potencijalno neopozive negativne posledice" po energetska tržišta u regionu koje će trajati i nakon tekuće krize, ukazuje "Asocijacija evropskih energetskih berzi" ("Europeks") u zajedničkom saopštenju, a prenosi "Blumberg".

Iako Evropska komisija još nije otkrila kako bi mehanizam ograničavanja cena prirodnog gasa funkcionisao, "Europeks" ocenjuje da taj plan ne uzima u obzir rizik od okretanja potrošača ka privatnom, vanberzanskom tržištu, za koje se navodi da ima manju transparentnost cena i povlači veći rizik od neizvršenja obaveza, i da će "značajno" povećati depozite i zaloge pri kupovini gasa.

Jedan od mehanizama koji podrazumeva plan EK aktivira se kada cene gasa na berzi dostignu određenu visinu i ne spuštaju se određen broj nedelja. U tom slučaju, porudžbine koje su primljene po višoj ceni pre aktiviranja mehanizma neće biti ostvarene.

"Brinemo da će ovaj predlog imati suprotan efekat i da će dovesti do manje sigurnosti snabdevanja gasom", rekao je glavni strateg energetske berze "Juropian enerdži eksčejndž AG" Tobijas Paulun.

"Bilo oštro ili blago, ograničenje sputava učesnike na tržištu da ostvare razmenu po ceni koju obe strane smatraju prihvatljivom", dodao je on.

Umesto trgovanja na berzi, proizvođači i potrošači mogli bi da se okrenu direktnim transakcijama, ali i to može dovesti do značajnih pritisaka na cenu gasa i potencijalno ugroziti bezbednost snabdevanja, ocenjuje "Europeks".

EU je obećala zaštitne mere koje bi suspendovale mehanizme ograničenja ukoliko oni proizvedu rizik za sigurnost snabdevanja, ali Paulun smatra da te mere nikad ne bi bile dovoljno brzo implementirane da spreče rizike.

Ni članice EU nisu usaglašene

Izvršna vlast EU planira da predloži uredbu za ograničavanje cena gasa pre ključnog sastanka ministara energetike 24. novembra.

Međutim, Konstantna neslaganja između lidera 27 članica EU najverovatnije će dovesti do toga da ministri energetike Unije ne odobre ograničenje cene na predstojećem sastanku, prethodno su ukazali mediji.

Otpor uvođenju ograničenja pruža moćan tabor predvođen Nemačkom, najvećom ekonomijom u bloku, koja tvrdi da bi takva odluka mogla da odbije dobavljače, kao i da ugrozi podsticaje za smanjenje potrošnje gasa.