"Neće da budu zavisni", a ne mogu bez Rusa: 42 odsto svetskog uranijuma kontroliše Putin

Ako Kremlj prekine isporuke ovog nuklearnog goriva to će voditi poskupljenju, pa i novoj energetskoj krizi.

Zemlje koje su se "kladile" na nuklearnu energiju kako bi se energetski osamostalile u odnosu na Rusiju, lako bi mogle da tu opkladu i izgube, jer, kako eksperti navode za britanski "Ekspres", Kremlj na njihovu nevolju, dominira i nad zalihama nuklearnog goriva.

U računici evropskih političara koji tvrde da domaće zalihe energije mogu povećati pomoću nuklearnih elektrana, izmiče jedan važan činilac - gorivo koje se koristi u ovim postrojenjima je uranijum, što nas vraćaa na Ruse koji, zajedno sa Kazahstanom, kontrolišu čak 42 odsto svetskih rezervi uranijuma.

Ako Putin reši da te isporuke obustavi, to bi, kao što se desilo i sa drugim gorivima, neminovno podiglo cene i tom energentu.

Naime, pre specijalne vojne operacije u Ukrajini, Rusija je zadovoljavala 40 odsto potreba Evropske unije za gasom. Kada su isporuke u Evropu obustavljene, cene u Britaniji su takođe skočile, uprkos tome što je ta zemlja dobijala samo četiri odsto svog gasa iz Rusije.

Kad je o uranijumu reč, mogla bi da se desi ista stvar, budući da EU od Rusije dobija 20 odsto potrebnog uranijuma. 

"Argument je da nuklearna energija obezbeđuje sigurnost snabdevanja. Drugim rečima, tako 'ne treba da brinete o Putinovom gasu ili nafti sa Bliskog istoka'. Ali ovo gledište je veoma problematično. Nema sumnje da je ceo posao oko ruske invazije na Ukrajinu preokrenuo nuklearnu industriju. Cela ova ideja o sigurnosti snabdevanja, da nas nuklearna energija neće ostaviti zavisnim je laž", tvrdi profesor Univerziteta u Saseksu Pol Dorfman.

Britanija se uranijumom snabdeva iz Australije i Kanade, ali ako Rusi "zavrnu slavine", predviđa se da posledice neće zaobići ni tu zemlju. I u njoj bi moglo da dođe do poskupljenja, a  njih to  posebno zabrinjava zbog toga što Ujedinjeno Kraljevstvo baš ovih dana najavljuje i planira da poveća broj svojih nuklearnih elektrana.