Ekonomija

Mađarska poručila Zapadu: Ne mešajte se u naše nuklearne projekte

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je da nastavlja saradnju s Rusijom i da se i dalje protivi sankcijama
Mađarska poručila Zapadu: Ne mešajte se u naše nuklearne projektewww.globallookpress.com © Rosatom/via Globallookpress.com

Mađarska je spremna da nastavi saradnju u oblasti nuklearne energije sa Rusijom i protivi se bilo kakvim sankcijama u ovoj oblasti. A ako se bilo ko usudi se umeša u mađarske nuklearne projekte, zemlja bi to smatrala zadiranjem u svoj suverenitet, rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine ove zemlje Peter Sijarto.

"Energetska bezbednost zemlje je pitanje suvereniteta. Svaka zemlja sama rešava takva pitanja", dodao je on za TASS, i istakao da odluke koje se tiču energetske bezbednosti bilo koje države, druge zemlje treba da poštuju.

Pošto Mađarska ne vadi naftu ili gas, razvoj nuklearne energije je, naglašava Sijarto, odlično rešenje za nezavisnu i dovoljnu proizvodnju energije.

"Očigledno je da je nuklearna energija najjeftiniji, najsigurniji i ekološki način za proizvodnju energije. I zato je u našem nacionalnom interesu da nastavimo nuklearnu saradnju sa Rosatomom i da dva nova reaktorska bloka budu operativna od 2030. godine", rekao je Sijarto, koji boravi u Sočiju na međunarodnom forumu "Atomekspo".

Projekat je naišao na protivljenje nekoliko zemalja EU, ali Mađarska je do sada bila uspešna u odupiranju pokušajima da se antiruske sankcije, nametnute zbog sukoba u Ukrajini, prošire na oblast nuklearne energije.

"Uvek smo se borili za izuzeće za nuklearnu energiju kada je u pitanju režim sankcija. Do sada smo bili uspešni, tako da se nadam da ćemo biti uspešni i u budućnosti", rekao je Sijarto.

Sijarto se direktno osvrnuo i na kritike američkog ambasadora u Mađarskoj Dejvida Presmana. Naime, američkom diplomati već duže vreme smeta saradnja ove zemlje sa Rusijom, a sada je opet prigovarao zbog Sijartovog putovanja u Soči.

"Razumem da ambasador SAD polazi od američkih interesa, ali ja krećem od mađarskih. Zato smatram da bi bilo u redu da ne komentarišemo korake jedni drugih. Obično ne komentarišem putovanja ministra spoljnih poslova SAD  i, naravno, očekujem isto od američkog ambasadora", odgovorio je Sijarto, a prenele "RIA Novosti".

Kako je naglasio,u mađarskom interesu je dugoročno obezbeđivanje energetske bezbednosti zemlje.

 "Do sada nije iznet nijedan američki predlog o tome kako bi se ta energetska bezbednost zaista mogla izgraditi, tako da mislim da ne samo politički, već i zaslugama u ovom pitanju, američki ambasador nema pravo da kritikuje mađarske odluke donete na osnovu mađarskih nacionalnih interesa", rekao je on.

Međunarodni forum "Atomekspo" jednan je od najznačajnijih događaja u globalnoj nuklearnoj industriji, čija je ključna tema ovog puta definisana kao "Nuklearno proleće: Stvaranje održive budućnosti".

Sijarto se uoči otvaranja skupa sastao sa generalnim direktorom ruskog nuklearnog giganta "Rosatoma" Aleksejem Lihačovim.

Razgovaralo se, kako je preneo mađarski ministar, o drugoj fazi izgradnje nuklearne elektrane u Paksu koju je projektovala Rusija.

Ona se nalazi na oko 100 kilometara južno od Budimpešte, a u toku su pripreme za izgradnju dva nova energetska bloka koje je dizajnirao "Rosatom", a za koje su već dobijene i neophodne dozvole.

Moskva je, kako je Sijarto ranije rekao, potvrdila spremnost da finansira projekat vredan 12,5 milijardi evra, koji je od samog početka trebalo da bude 80 odsto finansiran ruskim kreditom. Mađarska vlada očekuje da će dva nuklearna reaktora od 1.200 megavata biti puštena u rad do 2030. godine, čime će se ukupni kapacitet sa sadašnjih 2.000 megavata povećati na 4.400 megavata .

Mađarska ekonomija se inače u velikoj meri oslanja na rusku energiju, a osim saradnje u nuklearnoj oblasti, iz Rusije uvozi i fosilna goriva, poput nafte i gasa.

Budimpešta je zato bila glasan kritičar sankcija EU Rusiji, tvrdeći da one više štete samom bloku nego Moskvi.

Zemlja se do sada uspešno odupirala i planovima EU da u potpunosti zabrani uvoz nafte i gasa iz Rusije.

image