Pad tražnje za stanovima još ne spušta cene: Kakve su prognoze za tržište nekretnina u 2024.

Iako se potencijalni kupci nadaju padu cena, i investitori i agenti za nekretnine spominju samo stagnaciju, odnosno očekuju da će one ostati na trenutnom, visokom nivou, dok se značajnije pojeftinjenje kvadrata, bar za sada, ne nazire

U Srbiji je proteklih meseci opala potražnja za nekretninama, ali u agencijama kažu da za sada to nije značajnije uticalo na cene kvadrata. Pojedini stanovi u oglasima su sada jeftiniji od 10 do 30 odsto, ali stručnjaci smatraju da je do tih korekcija došlo, jer su oni koji su nerealno procenili vrednost svoje nekretnine sada cenu uskladili sa tržišnom.

Oporavak tražnje se očekuje polovinom godine, a rast tržišta tek 2025. Iako se potencijalni kupci nadaju padu cena, i investitori i agenti za nekretnine spominju samo stagnaciju, odnosno očekuju da će one ostati na trenutnom, visokom nivou, dok se značajnije pojeftinjenje kvadrata, bar za sada, ne nazire.

Stručnjaci za nekretnine očekuju da će kamatne stope početi da padaju u drugoj polovini ove godine, prognoziraju blagi pad cena najskupljih stanova i kuća i stabilne cene ostalih nekretnina. Stambenih kredita je u četvrtom kvartalu prošle godine bilo za trećinu manje nego u istom periodu 2022. godine, a to je posledica, pre svega, visokih kamata. Naše tržište se, međutim, tradicionalno najmanje oslanja na kredite, pa smo videli samo smanjenje broja transakcija, ali za sada još ne i pad cena nekretnina.

U poređenju sa poslednjim kvartalom 2023. u Beogradu je početak godine doneo blagi pad cena, bar kada su u pitanju oglašeni stanovi. Prema podacima sa sajta 4zida, prosečna cena kvadrata u zgradama koje se trenutno prodaju u Beogradu na vodi je 4.224 evra, dok je prosek između oktobra i decembra bio 4.674 evra.

"U četvrtom kvartalu prošle godine kvadrat na Novom Beogradu se prodavao za 2.779 evra, dok je sada prosečna oglašena cena 2.738 evra. U Zemunu je u istom periodu zabeležen pad prosečne cene oglašenih stanova sa 2.390, na  2.237 evra. Blagi pad je zabeležen i na Voždovcu, sa 2.484 na 2.444 evra. U Mirijevu su stanovi u poslednjem kvartalu u proseku koštali 1.885 evra po kvadratu, a ovih dana je cena kvadrata oko 1.850 evra", kaže za RT Balkan Aleksandra Mihajlović, pi-ar menadžer 4zida.

Ona napominje da je na pojedinim lokacijama, poput Dorćola zabeležen rast cena. U ovom naselju je prosečan kvadrat u poslednjem tromesečju prošle godine koštao  3.523 evra, dok se trenutno prodaje za 3.583 evra.

Kakve su prognoze za 2024. godinu?

Anketa koju je sproveo specijalizovani sajt za oglašavanje nekretnina 4zida među vlasnicima i zaposlenima u 85 agencija i među 19 investitora koji grade stanove širom Srbije pokazala je da čak 59 odsto agencija predviđa stagnaciju cena ove godine, dok 37 odsto smatra da će cene padati. Investitori su gotovo jednoglasni po ovom pitanju, pa njih 94 odsto smatra da će cene stanova stagnirati, dok samo šest odsto veruje da će doći do pada cena.

I jedni i drugi smatraju da ekonomska nestabilnost u zemlji i svetu predstavlja najveći izazov u poslovanju, potom slede uslovi kreditiranja i inflacija, dok investitore brine i nedostatak radne
snage. Stavovi agencija i podaci sa sajta 4zida se slažu sa izveštajem Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da je drugu polovinu 2023. godine obeležio trend smirivanja tržišta i stagnacija cena u većini gradova Srbije.

Aleksandra Mihajlović kaže da je sveukupna projekcija tržišta nekretnina ipak pozitivna i da tome u prilog ide i činjenica da većina anketiranih agencija i investitora veruje da će njihovi prihodi ostati na nivou 2023. godine ili da će porasti.

"Većina investitora, njih 71 odsto, smatra da je na stabilizaciju cena stanova uticalo smanjenje udela kupoprodaje stanova finansiranih kreditima, a znatno manji broj misli da je razlog veći obim starogradnje u ponudi. Kao ostale faktore, pojedini investitori navode pad kupovne moći stanovništva", navodi Aleksandra Mihajlović.

Posle pandemije i sukoba u Ukrajini, koji su u prethodne tri godine značajno uticali na kretanje cena na tržištu nekretnina, novi rat na Bliskom istoku predstavlja novi izazov i u ovom sektoru.

Kada je u pitanju projekcija cena izdavanja stanova u Beogradu i ostalim većim gradovima u Srbiji, za narednu godinu, 64 odsto predstavnika agencija veruje da će cene kirija stagnirati, 26 odsto da će opadati dok 10 odsto misli da će doći do rasta cena.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je u trećem kvartalu 2023. zaključeno 29.248 ugovora, a da je u kupoprodaju nepokretnosti uloženo 1,5 milijardi evra. Kada je reč o načinu plaćanja, 6,6 odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za tri procentna poena manje nego lane.