Čišćenje na koridorima: Šta će biti sa ruinama pored puta i koliko ima napuštenih objekata

Uklanjanje ruina pored koridora najavljeno je još pre nekoliko godina, ali one i dalje postojano stoje duž najvažnijih saobraćajnica, jer bez obzira što njihov izgled nije reprezentativan, one su u privatnoj svojini

Motel kod Sremske Mitrovice, napušteno gradilište kod Smedereva, benzinske pumpe – samo su neki od desetine objekata na srpskim auto-putevima o kojima niko godinama ne brine. Uklanjanje ruina pored koridora najavljeno je još pre nekoliko godina, ali one i dalje postojano stoje duž najvažnijih saobraćajnica, jer bez obzira što njihov izgled nije reprezentativan, one su u privatnoj svojini, tako da država ne može lako da reši ovaj problem.

Ova tema ponovo je aktuelizovana, kada je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da sve udžerice i ružni objekti koji se nalaze pored auto-puteva i pruga moraju da se izgrade i urede ili da se uklone. Ukoliko to ne urade, nagovestio je da bi rešenje mogla biti eksproprijacija, odnosno da država otkupi te objekte i da ih sredi. Za to bi, ipak, bila potrebna izmena propisa.

Napuštene pumpe i hoteli na 20 lokacija

Pre tri godine su otpočeti zajednički inspekcijski nadzori Republičke građevinske inspekcije i građevinske inspekcije jedinica lokalne samouprave koje su za sve objekte pored auto-puta utvrdile status.

U "Putevima Srbije" za RT Balkan kažu da je popis koji je najavljen 2020. godine završen i da je na njihovom spisku 20 lokacija na kojima se nalaze nezavršeni hoteli, pumpe i napuštena gradilišta pored najprometnijih saobraćajnica. 

"Svi popisani objekti su van funkcije i u zapuštenom su stanju. Za sve objekte su poznati vlasnici. Neki od objekata imaju, a neki nemaju odobrenja za gradnju, dok su neki u postupku legalizacije. Većina popisanih objekata se nalazi na zemljištu koje je u privatnoj svojini i njihovo uklanjanje nije moguće bez rešenja nadležnih inspekcijskih službi", kažu u "Putevima Srbije" za RT Balkan.

Najviše objekata koji poglede prolaznika privlače svojim ružnim izgledom ima na Koridoru 10, odnosno na auto-putu od graničnog prelaza Horgoš sa Mađarskom do državne granice sa Makedonijom. Popisano ih je čak 14.

Na državnom putu od Batrovaca do Beograda ima ih na pet lokacija, dok se na potezu od Niša do Dimitrovgrada nalazi jedan napušteni objekat.

Predsednik Vučić je nedavno najavio projekat "Srbija na dlanu" i rekao da udžericama nije mesto pored velelepnih auto-puteva. On je rekao će to biti projekat preko kog će moći da se vrši kontrola iz vazduha.

"Neću da vidim više udžerice pored velelepnih auto-puteva. Ako ti kao vlasnik nećeš to da skloniš, nema problema, eksproprijacija, mi plaćamo. Donećemo jedinstveni zakon kojim ćemo rešiti višedecenijski problem", naveo je predsednik Srbije.

On je najavio da će sve ružne objekte pored auto-puta vlasnici morati ili da završe i privedu nameni ili da ih sruše i dao je rok do juna da se ovaj problem konačno reši.

"Ima sve lepo da počistite, a ako nećete, mi ćemo to da počistimo. Srbija mora da ima najlepše i najčistije lice. Mora red da se zna. Ne možete vi to tu 30 godina da držite, pa da čekate ne znam ni ja šta. To je od javnog interesa, od interesa za sve građane", rekao je Vučić.

Ruše stari motel kod Sremske Mitrovice

Motel "Sava" kod Sremske Mitrovice je jedan od pet objekata na potezu između Batrovaca i Beograda koji više od dve decenije predstavlja ruinu. Ovaj objekat koji je nekada bio u vlasništvu Ugostiteljsko-trgovinskog preduzeća "Sirmijum", privatizovan je davnih devedesetih. U zgradi u kojoj je u prizemlju bio restoran, a na spratu sobe, ostali su samo zidovi. Sve je iz motela odneto, vrata, prozori razbijeni, a prostor oko zgrade je zarastao u korov.

Direktor Javnog preduzeća za poslove urbanizma "Urbanizam" Mirjana Vašut je na poslednjoj sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica održanoj krajem prošle godine rekla da stari motel mora biti srušen, jer on jednom trećinom stoji u zoni zabrane izgradnje i zbog toga ne može da se rekonstruiše, nego će se srušiti i izgradiće se novi, ali ne na temeljima starog, već pomeren ka gradu.

"Za poslovnu zonu u kojoj se nalazi devastirani motel u Sremskoj Mitrovici promenjen je planski osnov, te je zbog toga potrebno izraditi plan detaljne regulacije. Takođe, donete su izmene i dopune prostornog plana Koridora 10 koji sada daje veće mogućnosti za izgradnju uslužnog centra na ovom prostoru. Ovde je došlo do niza konflikata u smislu imovinsko-pravnih odnosa", rekla je Mirjana Vašut, prenele su "Sremske novine".

Ona je objasnila da problem sa ovim objektom nije samo estetske prirode, već da se zaustavne trake koje su neophodne na ovako važnom koridoru nalaze na privatnom zemljištu, kao i da se sam devastirani objekat motela nalazi u zoni auto-puta gde nije dozvoljena izgradnja.

Grad je izradom plana detaljne regulacije pokušao da reši ovaj problem, tako što će se omogućiti izgradnja zaustavnih i izlaznih traka i odrediti zona u kojoj je moguće graditi sve sadržaje uslužnih centara na Koridoru 10, pa samim tim i izgradnja novog motela, benzinske pumpe, ali koji će biti "uvučeni" u odnosu na postojeći objekat.

"Bilo je krajnje vreme da se to uradi, jer Sremska Mitrovica kao grad na jednom ovako važnom geostrateškom položaju u smislu pomenutog koridora, treba da ima prostor na kojem će se putnici koji putuju sa zapada na istok zaustavljati. Biće izgrađena i nova benzinska puma, a privatni investitor, koji je vlasnik sadašnjeg motela, čeka da plan bude gotov", rekla je Vašutova.