Kriza na Crvenom moru ruši nade u globalni ekonomski oporavak

Svetska banka upozorava na porast cena energenata, sporiji rast i veću inflaciju kako se povećava opasnost od poremećaja u svetskoj trgovini

Produženi sukob u Crvenom moru i eskalacija tenzija širom Bliskog istoka rizikuju da imaju razorne posledice po globalnu ekonomiju, ponovo podstaknu inflaciju i poremete snabdevanje energentima, upozoravaju vodeći svetski ekonomisti.

Kako prenosi "Gardijan", u trenutku kada se čeka zvanično saopštenje premijera Rišija Sunaka o zajedničkim britanskim i američkim napadima na jemenske Hute, ekonomisti Svetske banke kažu da kriza sada preti da se odrazi na veće kamatne stope, niži rast, stalnu inflaciju i povećanje geopolitičke neizvesnosti.

Posle druge noći napada na Hute, američki predsednik Džozef Bajden rekao je da su SAD poslale privatnu poruku Teheranu da je Vašington "dobro pripremljen".

Ali sada raste zabrinutost u vladinim krugovima u Londonu i Vašingtonu da bi, dok se Sunak i Bajden bore za reizbor, događaji na Bliskom istoku mogli da unište ono što je delovalo kao bolji izgledi za ekonomski oporavak, a samim tim i njihove šanse za novi mandat, navodi britanski list.

U najnovijem izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima, Svetska banka navodi da je bliskoistočna kriza, sa sukobom u Ukrajini, stvorila stvarne opasnosti.

"Eskalacija sukoba mogla bi da dovede do porasta cena energenata, sa širim implikacijama na globalnu aktivnost i inflaciju", navodi se u izveštaju i dodaje: "Drugi rizici uključuju finansijski stres vezan za realne kamatne stope, upornu inflaciju, slabiji rast od očekivanog u Kini, dalju fragmentaciju trgovine i katastrofe vezane za klimatske promene".

"Nedavni napadi na komercijalne brodove koji prolaze kroz Crveno more već su počeli da ometaju važne brodske rute, utiču na lance snabdevanja i povećavaju verovatnoću inflatornih uskih grla. U okruženju eskalirajućih sukoba, snabdevanje energentima bi takođe moglo biti značajno poremećeno, što bi dovelo do skoka cena energije. Ovo bi imalo značajna prelivanja na cene drugih roba i povećalo geopolitičku i ekonomsku neizvesnost, što bi zauzvrat moglo da umanji investicije i dovede do daljeg slabljenja rasta", zaključuju ekonomisti Svetske banke.