Vučić: Najava iz Prištine o ukidanju platnog prometa dovodi u pitanje sve procese

Na pitanje da li je jučerašnja bomba koja je odjeknula u Kosovskoj Mitrovici, kako kažu neki, opomena da bi Srbi na severu KiM mogli da prođu kao Oliver Ivanović, predsednik Srbije je odgovorio da je to velika sramota za ljude koji to govore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Davosu da najava iz Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom dovodi u pitanje sve procese.

"Najava koju dobijamo iz Prištine da se spremaju da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, odnosno da zabrane upotrebu dinara, da upadaju u Poštansku štedionicu, u naše pošte u južnoj srpskoj pokrajini, ne samo da nas zabrinjava već dovodi u pitanje sve procese, i normalizacije i dijaloga i svega drugog", rekao je Vučić.

Dodao je da će upravo to zato biti ključna tema večeras u razgovoru sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O' Brajenom.

"Ko zašto i kako se naoružava, šta je to što je učinjeno, a šta nije, o svemu tome se razgovara. Razgovarao sam sa šeficom svetske trgovinske organizacije, mnogim uticajnim ljudima'', rekao je Vučić.

Kako je naglasio, sastao se i sa belgijskim kraljem i kraljicom i savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivenom.

"Razgovarali smo o četiri ključne teme: odnos Amerike i Kine, sukob u Ukrajini, sukob u Gazi i Crvenom Moru sa Hutima, ali govorimo i o Severnoj Koreji i Iranu", istakao je predsednik.

Kako je najavio, u subotu će biti predstavljen naciji strašno važan plan za budućnost Srbije koji predviđa porast standarda građana, plate od 1.400 evra do 2027. godine.

Na pitanje novinara šta se to krije iza tog plana jer u nekim dnevnim novinama se pitaju "šta se krije iza Vučićevog plana ili Maršalovog plana" i za koga je to dobro, da li za narod ili za njega i SNS, Vučić je odgovorio da je to plan za narod i razvoj Srbije.

"Oni hoće da kažu – Vučić bi da gradi puteve, Vučić bi da gradi nešto drugo, zato što od toga imaju koristi", rekao je predsednik.

"Mi očekujemo da plate budu i izaći ćemo sa tim planom do 1.400 evra do kraja 2027. godine. Znači, gotovo četiri i po puta tačno više nego što je bilo pre 2012. godine. Dakle, za samo 15 godina, ne u dinarima, već u evrima, četiri i po puta porašće plate zaposlenih, ne u javnom sektoru, već i u javnom i privatnom sektoru Srbije", naglasio je Vučić.

Podsetio je na povećanje plata medicinskih sestara i lekara, i istakao da će ono biti višestruko veće i u obimu i proporcionalno od svega do sada o čemu je pričao.

Novi plan za razvoj Srbije

Predsednik je zamolio građane da isprate predstavljanje novog plana za razvoj Srbije u subotu, na praznik Svetog Jovana.

"Mi sad nemamo nikakve izbore. Nemamo ništa. Za nas je važno samo da pokažemo ljudima šta ćemo da radimo i da zajednički u to uđemo. Da tražimo pomoć i podršku, učešće, da i oni zarade, ali da doprinesu svojom radom, trudom i onima koji drugačije misle, svima koji drugačije misl da pružimo ruku da pokažemo – ovo je naša zemlja", naglasio je Vučić.

Istakao je da mi nemamo drugu zemlju od Srbije i pozvao sve da se za nju bore.

"Hajde da se izborimo za nju. Imamo teške spoljnopolitičke okolnosti. Čuli ste Salivena koji danas kaže, posle Ursule fon der Lajen koja je imala žestok antiruski govor, da obično svi političari kažu da živimo u najteža vremena. Ali, on kaže – mislim da su ovo svakako ili objektivno najteža vremena. Dakle, to je ono što oni kažu. Za našu zemlju ja ne mogu da kažem da su to teža vremena od vremena provođenja agresija na našu zemlju. Ali da li su kompleksnija, složenija, u političkom smislu sve obuhvatnija i teža nego bilo koje druge – pa i jesu", naveo je Vučić.

Naglasio je da je važno da ozbegnemo sve zamke političke, a da istovremeno Srbija ide napred.

"Idemo da guramo zemlju napred. Zato smo morali da napravimo ovaj plan. Videćete, to nije samo ono što ste mogli da vidite u budžetu. A tu je već impresivno mnogo toga pokriveno za ovu godinu. Videćete šta će biti u budžetu za 2025. i za 2026, kakvi su sve projekti. Ne samo za puteve, pruge, domove zdravlja i drugo, videćete neke velike stvari. Videćete šta ćemo da radimo u digitalizaciji i onome što je ovde glavna tema veštačke inteligencije, kako da je koristimo u interesu građana itd. Govorićemo o primanjima ljudi, o penzijama, platama, minimalcima, zaposlenosti", rekao je Vučić.

Dodao je da će se govoriti i o reindustrializaciji, ogromnom ulaganju u energetski sektor i drugim oblastima.

"Da idemo u dalje nove industrijske zone, kako i na koji način da ih pravimo, kako da idemo u tzv. integralni i ravnomerni razvoj", naveo je Vučić.

"Za nas je važno samo da pokažemo ljudima šta ćemo da uradimo, da pružimo ruku onima koji drugačije misle, mi nemamo drugu zemlju", poručio je on.

Govoreći o Ekspu2027, predsednik je naglasio da "želimo da 'Ekspo' iskoristimo da bi celu zemlju izgradili i promenili".

"Naš Ekspo će da bude četiri puta jeftiniji od njihovog što se tiče samog mesta. Kad pričamo o celoj Srbiji, mi pod Ekspom podrazumevamo čitav put, brzu saobraćajnicu da spojimo sa auto-putem do Aranđelovca i da idemo dalje... Za nas je Ekspo da izgradimo celu Srbiju, ambulante po celoj Srbiji. Nije to samo Surčin i centar Beograda, koji će svakako da budu uređeniji i novo lice grada. Želimo celu zemlju da izgradimo, zato ćemo o celoj zemlji da govorimo", istakao je Vučić.

Najavio je velika ulaganja.

"U subotu ćemo izložiti sve finansijske projekte, bajka će na kraju da postane život i realnost".

Govoreći o dešavanja na Kosovu i Metohiji, odnosno o bombi u Kosovskoj Mitrovici, istakao je da je sramota što su pojedini govorili da su bombu bacili Srbi.

"Mi još istražujemo i ne bih da izlazim sa zaključcima i da li je to imalo veze sa napadom na Srbe, ali verujem da ćemo u kratkom roku znati prirodu napada. To govori o ljudima koji ne žele dobro svojoj zemlji. Uvek traže krivca u sopstvenom narodu i u svojoj zemlji. Ali se radujem za 99 odsto naroda koji vole svoju trobojku", rekao je Vučić.

On je na pitanje da li je jučerašnja bomba koja je odjeknula u Kosovskoj Mitrovici, kako kažu neki, opomena da bi Srbi na severu KiM mogli da prođu kao Oliver Ivanović, rekao da je to velika sramota za ljude koji to govore.

"Sramota je to velika za te ljude, oni to rade za novac, zato što im je neko platio da tako izgovore i da tako svoje ljude i svoju zemlju napadaju i ništa više", istakao je Vučić.

Istakao je da Srbiju očekuju ne tako lake odluke i puno izazova, jer Srbija ima posla, kako je rekao, sa neodgovornim ljudima u Prištini.

"Ako im ovakve stvari padaju na pamet, onda vam je jasno da neće prezati ni od čega. Ali tražiću rešenje i o tome ću razgovarati i sa O'Brajanom večeras, o tome ću razgovarati sa mnogima sutra pa ćemo videti", rekao je on.

Kako je naglasio nada se da SAD iza toga ne stoji.

"Da li sam pomislio da je Kurti isuviše samostalan u jednom trenutku i da je ta moja pomisao bila pogrešna? Bila je pogrešna, jer to pokazuju podrške koje je dobijao posebno iz Berlina, ali i 'džavelini' koje dobija od Amerikanaca. Tako da ne usuđujem se, mogu samo da vam kažem, želim da verujem i nadam se da za ovako nešto neće imati podršku Amerikanaca", rekao je on.

Važni susreti na marginama foruma

Predsednik Vučić razgovarao je danas na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sa premijerom Belgije Aleksanderom De Kroom o evropskom putu Srbije tokom aktuelnog predsedavanja Belgije EU.

"Dobar razgovor sa Aleksanderom De Kroom o globalnim i regionalnim temama, kao i o jačanju sveukupnih odnosa Srbije i Belgije. Razgovarali smo i o koracima Srbije na putu evrointegracija tokom aktuelnog belgijskog predsedavanja Savetom EU", naveo je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

On je najavio posetu direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija Srbiji.

Posle razgovora sa Grosijem, Vučić je na Instagramu napisao da će tokom posete Grosija biti razgovora o ključnim pitanjima za razvoj Srbije i regiona.

"Očekujemo da Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uskoro poseti Beograd i da razgovaramo o ključnim pitanjima za razvoj naše Srbije, Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope", napisao je Vučić.