Brnabić: Projekat "Rio Tinta" je zaustavljen, ali će nova vlada odlučivati o kopanju litijuma

Premijerka je rekla da je projekat zaustavljen ne zbog toga što je mislila da je loš, već zato što nije htela da, kako je rekla, dozvoli političke igre koje su se tada vodile, a koje su bile usmerene protiv Aleksandra Vučića

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je projekat "Rio Tinta" i kopanja litijuma u Srbiji zaustavljen, ali da će nova vlada odlučiti da li će opet biti pokrenut. Ona je istakla da podržava taj projekat, zato što veruje da može da doprinese razvoju Zapadne Srbije.

Premijerka je rekla da je projekat zaustavljen ne zbog toga što je mislila da je loš, već zato što nije htela da, kako je precizirala, dozvoli političke igre koje su se tada vodile, a koje su bile usmerene protiv Aleksandra Vučića.

"Sa jedne strane, stranci su verovali da će Aleksandar Vučić izgurati taj projekat uprkos protestima, zato što zna da je taj projekat dobar za Srbiju. Sa druge strane su finansirali te proteste i pomagali njihovu organizaciju, da bi oslabili Aleksandra Vučića. Time su hteli bukvalno 'i jare i pare' na tom projektu", rekla je Brnabić na TV Hepi.

Ona je prokomentarisala izjave opozicije da je Aleksandar Vučić hteo u subotu da predstavi ponovno pokretanje tog projekta i dodala da je predsednik tada rekao da on o tome ne odlučuje i da je ta odluka na vladi.

Brnabić je naglasila da ništa nije bilo tajno vezano za projekat i da su svi znali kada je imala sastanke u Londonu.

"Na budućoj vladi je da odluči da ili ne. Nadam da ćemo imati dovoljno razumevanja za taj projekat", dodala je Brnabić.