Može i gore: Stagnacija umesto recesije u evrozoni

Lošem učinku najviše je doprinela Nemačka, koja je ranije potvrdila da je bruto domaći proizvod u poslednja tri meseca prethodne godine smanjen za 0,3 odsto

Evrozona je, prema preliminarnim rezultatima, izbegla pad u tehničku recesiju, pošto su podaci pokazali da je njena privreda u četvrtom kvartalu 2023. godine stagnirala u odnosu na prethodno tromesečje, objavio je danas "Eurostat".

U trećem tromesečju 2023. godine u evrozoni je zabeležen pad od 0,1 odsto u odnosu na drugi kvartal, a eventualni pad u četvrtom tromesečju koji su očekivala tržišta značio bi da se evrozona nalazi u tehničkoj recesiji.

Španija je u četvrtom tromesečju zabeležila kvartalni rast od 0,6 odsto, Italija 0,2 odsto, dok je francuska privreda stagnirala.

Lošem učinku najviše je doprinela Nemačka, koja je ranije potvrdila da je bruto domaći proizvod u poslednja tri meseca prethodne godine smanjen za 0,3 odsto.

Kvartalni rast ekonomije je zabeležen i u Portugaliji i to 0,8 odsto, Belgiji 0,4 odsto, Letoniji 0,4 odsto i Austriji 0,2 odsto.

Ekonomija evrozone je u 2023. godini porasla za 0,5 odsto međugodišnje, istim tempom kao privreda Evropske unije, navodi "Eurostat".