Ukidanje dinara na KiM: Koje alternative Srbiji preostaju ako Priština ispuni pretnje?

Takozvana centralna banka Kosova je 17. januara saopštila da će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro

Prema poslednjim informacijama iz Prištine, albanske vlasti pod "pritiskom" EU odložile su odluku o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, ali je svima jasno da su se nameračile da je sprovedu.

Takozvani zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da "kaznene mere povezane sa primenom uredbe tzv. Centralne banke Kosova neće početi od sutra, odnosno od 1. februara". On je rekao da je takozvana Vlada Kosova odlučila da obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili za primenu uredbe Centralne banke Kosova.

Centralna banka Kosova je 17. januara saopštila da će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro. Takvu odluku su, kako kažu, doneli na osnovu Ustava Kosova i zakona.

Međutim, ona za sobom povlači pitanje kako će se iz budžeta Srbije sada isplaćivati plate zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu, penzije, dečiji dodatak ili socijalna pomoć. Dinar je do sada mogao da se koristi i u trgovinskim objektima u svim srpskim sredinama na Kosovu.

Profesor na Univerzitetu "Singidunum" Nikola Stakić kaže za RT Balkan da bi ukidanje zvanične valute Srbije bio slučaj bez presedana i da ne vidi legalan način da Srbija u tim okolnostima nastavi da šalje novac u dinarima građanima na KiM.

"Pitanje je kako će oni to tehnički da izvedu. Žao mi je tih ljudi dole. Verovatno će da se suspenduju funkcije novca, dinara kao zakonskog sredstva plaćanja i videćemo u kom modalitetu i da li će platni promet uopšte biti moguć, ili ne. Da li će se naći neki alternativni kanali, zavisiće od naše države, kako će da odreaguje. To je za sada jedna odluka bez presedana, tako da je teško reći šta je alternativa. Zavisi od Narodne banke Srbije, ali da li će se naći neki drugi kanali, zvanični ili nezvanični, ili će se naći neko međurešenje, to ćemo tek videti", kaže Nikola Stakić.

On napominje da aktuelnu situaciju i ekonomisti gledaju sa zebnjom i da ne znaju šta stvarno može da se desi. 

"Pitanje je da li mi možemo da plaćamo u evrima, a sve ide u tom smeru. Čućemo nakon njihove odluke i reakciju države. Tehnički i operativno zaista ne znam da li nadležni imaju neko rešenje, kao reakciju na ovaj potez", kaže profesor Stakić.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da se u naredna dva dana očekuje dogovor o pitanju dinara i da se "razmatra niz opcija da bi građani imali vremena da se informišu i prebace na nove račune".

Osmani je rekla da je ona za punu implementaciju te odluke jer, kaže, da takozvani kosovski ustav nalaže jednu valutu u opticaju i upotrebi i dodala da im je za punu implementaciju potrebna i podrška saveznika, kako bi imali stabilnost.

Podsetimo, ambasade zemalja Kvinte, Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, u Prištini pozvale su na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini kojom bi praktično bio ukinut dinar na Kosmetu. Nekoliko dana ranije, o uredbi prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM oglasio se i Stejt department koji je pozvao Prištinu da preispita svoju odluku.

I jedni i drugi u svojim saopštenjima, međutim, ne zalažu se da Priština ukine ovu odluku, već ističu da je potrebno obezbediti dovoljno vremena za njeno sprovođenje, odnosno dovoljno dug prelazni period.

Oko ukidanja dinara oglasila se i Narodna banka Srbije (NBS) saopštenjem u kojem se navodi da se i Evropska unija i Evropska centralna banka slažu da ne mogu evro izdavati niti uvesti kao valutu zemlje koja nije članica EU i ne ispunjava "kriterijume iz Mastrihta" za pristup evrozoni.

NBS je istakla da "Privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji ni u kom slučaju nisu ovlašćene da proklamuju evro (niti bilo koju drugu stranu valutu) jedinom dozvoljenom valutom na području Kosova i Metohije, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja".

"Da biste mogli da koristite samo evro kao sredstvo plaćanja morate da imate poseban ugovor sa Evropskom centralnom bankom kao Crna Gora. Ne morate uopšte da budete ni članica ni deo evrozone. To je moguće rešiti drugim ugovorima", rekao je ekonomista Branko Pavlović za RT Balkan.

On je pojasnio i da se u saopštenju NBS ukazuje na to da tzv. Kosovo nema te druge ugovore.

"Ali, ne sekirajte se: napravili bi se ti drugi ugovori preko noći, kao što su se napravili za Crnu Goru. Mehanizam kako se to radi, a da nisi član ničega, to je već proigrana varijanta. Mislim da samo ne treba dizati tenziju prema Srbima na KiM zato što prosto to što im sleduje dinarski treba promeniti u evre u Srbiji, podeliti im evre i gotovo. Mala nelagodnost, ali ne treba od toga praviti dramu, jer to Kurti hoće i taj Zapad hoće da se to doživi kao drama u okviru koje onda Srbi nemaju šta drugo da rade nego da se priklone Prištini. A to uopšte nije tako", istakao je Pavlović.

Iz NBS su naveli da "ovde nije reč samo o jednostranoj, protivpravnoj monetarnoj meri kojom se nasilno menja praksa obavljanja platnog prometa za lica čiji su izvori prihoda i poslovanja u dinarima, već o meri čija primena direktno ugrožava egzistenciju srpskog stanovništva i ima za cilj da posluži daljem istiskivanju srpskog stanovništva s KiM". Oni su istakli da ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg gotovinski platni promet u dinarima ne bi nastavio da funkcioniše na isti način kao što je funkcionisao godinama unazad.