Ekonomija

Rusija pretekla SAD i postala najveći dobavljač dizela Brazilu: Drastično porasla i prodaja mazuta

Kako je Rusija bila fokusirana na pronalaženje novih prodajnih mesta za svoje naftne derivate u svetlu zapadnih sankcija, jedan od novih kupaca bio je Brazil
Rusija pretekla SAD i postala najveći dobavljač dizela Brazilu: Drastično porasla i prodaja mazutawww.globallookpress.com © Aloisio Mauricio

Rusija je prestigla SAD kao najvećeg izvoznika naftnih derivata u Brazil, objavio je u "Fajnenšel tajms", pozivajući se na zvanične vladine brojke i podatke analitičke firme "Kpler". Kako je Rusija bila fokusirana na pronalaženje novih prodajnih mesta za svoje naftne derivate u svetlu zapadnih sankcija, jedan od novih kupaca bio je Brazil.

U 2023. godini, članica BRIKS-a, uvezla je 6,1 milion tona ruskog dizel goriva u vrednosti od 4,5 milijardi dolara 2023. godine, navodi se u izveštaju. To je 101.000 tona više, vrednih 95 miliona dolara, u odnosu na prethodnu godinu godinu, što je povećanje od 6 odsto u smislu obima.

U međuvremenu, ruske isporuke mazuta u Brazil 2023. bile su vredne 5,3 milijarde dolara, u odnosu na samo 1,1 milijardu dolara zabeleženih 2022. godine, što predstavlja rast od 400 posto na godišnjem nivou. Prema podacima koje je pratio "Kpler," Brazil je pretekao Tursku u oktobru i postao najveći kupac ruskog dizela, dok ogroman porast uvoza dizela zabeležen 2023. što znači da je Rusija pretekla SAD kao najveći brazilski dobavljač goriva.

U međuvremenu, porast izvoza mazuta pogurao je ruske isporuke rafinisanih naftnih derivata u četiri nedelje do 31. decembra na najviši nivo u osam meseci, pokazali su podaci kompanije "Vorteka" koje je ranije objavio "Blumberg".

Brazilska trgovina je "pod uticajem više faktora" i značajno povećanje uvoza goriva je "rezultat odluka privatnih agenata i sledi logiku ponude i potražnje", navodi Ministarstvo industrije i spoljne trgovine zemlje.

Vladini zvaničnici su takođe izjavili da je naglo povećanje kupovine pomoglo da se potrošačke cene zauzdaju. Niske domaće cene goriva takođe pomažu ogromnom poljoprivrednom sektoru u zemlji.

Rusija je počela da diversifikuje svoje snabdevanje energijom 2022. godine nakon što su EU, G7 i saveznici uveli embargo na rusku naftu iz mora, zajedno sa gornjom cenom od 60 dolara po barelu za osiguranje i transport sirove nafte u pokušaju da smanje prihode zemlje od energije. Slična ograničenja su naknadno uvedena i za izvoz naftnih derivata. Kao rezultat toga, ruski proizvođači nafte su preusmerili snabdevanje u Aziju i Latinsku Ameriku.

image
VV inauguration
banner