Ekonomija

Ministarka energetike: Treba razgovarati o projektu Jadar

Treba da vidimo na koji način možemo da iskoristimo naša rudna bogatstva, istakla je Dubravka Đedović Handanović
Ministarka energetike: Treba razgovarati o projektu Jadar© FOTO TANJUG/ MRE/ ĐORĐE KRSTIĆ

Vlada Srbije, predsednik, pa i ona kao resorna ministarka, složni su oko toga da o projektu Jadar treba razgovarati, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Mislim da treba da imamo priliku da vidimo relevantne studije, tehničke i o zaštiti sredine, koje javnost nije videla. Stručna javnost, pre svega mislim na rudarsku struku, treba pre svega da učestvuje u jednom takvom dijalogu, da vidimo na koji najbolji način možemo da iskoristimo naše resurse. Tu ne mislim samo na projekat Jadar, mislim na sva naša rudna i mineralna bogatstva", kaže ministarka i dodaje da će o tome odlučivati nova vlada.

Na pitanje o eksploataciji i istraživanju ruda na području između Avale i Kosmaja, ministarka odgovara da rudnika tamo neće biti.

"Nije u planu nikakvo otvaranje rudnika na tom prostoru. Radi se prostorni plan, svaki prostorni plan sadrži i deo o mineralnim sirovinama, ali to nikako ne znači otvaranje rudnika", kaže Đedović Handanović.

Za narednih nekoliko meseci najavljuje nastavak i završetak velikih energetskih projekata, među kojima je i termoelektrana Kostolac B3.

"Ona je značajna zato što je prvo novo postrojenje posle skoro četiri decenije u našoj zemlji. Završiće se i veliki ekološki projekti koje elektroprivreda sprovodi. Pre svega mislim na odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani u Obrenovcu", kaže ministarka i dodaje da su nastavljeni radovi na prvom vetroparku Kostolac, koji će, ističe, biti na mreži početkom naredne godine.

O računima za struju: Građani neće biti oštećeni 

Ministarka je govorila i o naplati struje i gasa, budući da i dalje ima problema sa računima za struju, da računi i dalje kasne, da se građani žale da im struja nije dobro očitana, i sl.

"Najvažnije je da hakerski napad nije ugrozio proizvodnju same električne energije ni bezbednost podataka. Jeste ugrozio administrativne funkcije, zbog toga su i kasnili računi za novembar, ali produžen je rok, tako da građani mogu da dobiju popuste", rekla je ministarka.

Tvrdi da su decembarski računi izdati na vreme, kao i da je počeo da radi portal Uvid u račun.

"Pratimo broj reklamacija za novembar i decembar, taj broj iznosi 13.000. Preko 50 odsto su neosnovane reklamacije, a većina je rešena", rekla je ministarka i istakla da je pred nadležnima da svaku reklamaciju ispitaju u roku.

Što se tiče problema sa očitavanjem, ministarka napominje da će se oni rešiti kada se ugrade pametna brojila. To je, ističe, započeto prošle godine kada je ugrađeno 100.000 brojila.

"Došlo je do određenih, da kažem, izazova i pri promeni brojila, pa su se i zbog toga određene greške desile u očitavanju, to je utvrđeno. Međutim, samo daljom realizacijom tog projekta uspećemo da imamo očitavanje na daljinu, da nema manualnog očitavanja i da zaista greške budu što manje, a da i gubici u mreži budu jako mali", kaže ministarka.

Ona dodaje i da je u decembru oko 1.600.000 domaćinstava potrošilo manje električne energije u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu, a da je najveći popust od 40 odsto na iznos računa ostvarilo čak 20 odsto domaćinstava u Srbiji. 

Što se tiče besplatnih kilovata i popusta za grejanje i gas, Đedović Handanovićeva kaže da je u tu meru uključen veliki broj građana, te da su računi smanjeni i penzionerima sa minimalnim penzijama.

"Imali smo na kraju godine oko 160.000 građana, što najugroženijih sa socijalnim primanjima, što penzionera sa minimalnim primanjima, koji su ostvarivali pravo na popust", istakla je ministarka.

image
VV inauguration
banner