Ekonomija

Evropska skladišta se prazne: Uvoz iz Rusije porastao za 41 odsto u januaru

Hladno vreme je primoralo države članice Evropske unije da povećaju potrošnju iz podzemnih skladišta
Evropska skladišta se prazne: Uvoz iz Rusije porastao za 41 odsto u januaruwww.globallookpress.com © Stefan Sauer

Snabdevanje Evropske unije ruskim gasom iz gasovoda povećano je prošlog meseca za 41 odsto na godišnjem nivou i iznosi 2,52 milijarde kubnih metara, objavio je list "Vedomosti".

Prema novinskoj analizi podataka "Gasproma", tranzit gasa preko Ukrajine u zemlje EU i Moldaviju (pošto "Gasprom" ne daje posebne podatke za Moldaviju) je u januaru iznosio 1,29 milijardi kubnih metara. To je povećanje od 32% u odnosu na ono što je pumpano kroz Ukrajinu u januaru 2023. godine, dok su preostale količine isporučene preko gasovoda Turski tok.

Tranzitna linija kroz Ukrajinu i evropski krak Turskog toka sada su jedine dve preostale cevi za ruski gas koji će dospevati u centralnu i zapadnu Evropu. Sadašnji petogodišnji ugovor o tranzitu između Rusije i Ukrajine ističe krajem ove godine.

Prema sporazumu, ruski energetski gigant "Gasprom" pristao je da isporuči 65 milijardi kubnih metara gasa u EU preko Ukrajine 2020. godine i 40 milijardi kubnih metara godišnje između 2021. i 2024. godine.

Međutim, stvarni obim isporuke je bio manji od dogovorenog iznosa nakon što je Ukrajina u maju 2022. zatvorila ključnu pumpnu stanicu u Sohranovki, koja je opsluživala oko trećine ruskog gasa koji je prolazio kroz zemlju. Trenutno je u funkciji samo stanica u Sudži.

U međuvremenu, analitičari su za "Vedomosti" rekli da je među faktorima koji su doveli do značajnog povećanja uvoza ruskog gasnog gasa od strane EU hladno vreme u regionu. Ovo je primoralo države članice da povećaju potrošnju iz podzemnih skladišta gasa za 1,9 puta. Potrošači u EU su potrošili više od 30 odsto gasa u podzemnim skladištima u poslednja tri meseca.

image